SLUITEN

APK

Wat is APK?

De letters APK staan voor Algemene Periodieke Keuring. Dit is een in Europa wettelijk verplichte keuring voor motorvoertuigen. De keuring is erop gericht om vast te stellen of een voertuig veilig genoeg is om aan het verkeer deel te nemen. Hierbij worden onder andere de remmen, de wielophangingen, de schokdempers, de banden, de stuurinrichting, de verlichting en de carrosserie gecontroleerd. Naast deze check met betrekking tot verkeersveiligheid wordt er ook nagegaan of het voertuig nog aan de huidige milieueisen voldoet. Onder andere de uitstoot van uitlaatgassen speelt hierbij een rol. Tot slot wordt er bij de APK keuring gekeken naar de registratie van de auto met betrekking tot onder andere de kilometerstand en de gebruikte brandstof.

Frequentie APK keuring

Een nieuwe auto moet na 3 jaar periodiek een APK keuring ondergaan. In eerste instantie zal deze keuring om het jaar plaatsvinden. Auto’s die ouder zijn dan 8 jaar moeten jaarlijks voor een Algemene Periodieke Keuring worden aangeboden.

APK en oldtimers

Voor oldtimers van voor 1960 geldt er een vrijstelling voor de APK keuring. In ons blog ‘Wetwijziging APK oldtimers‘ vindt u meer informatie over de komende wetswijziging.