SLUITEN
Wijziging APK Vrijstelling Oldtimers

Wijziging APK vrijstelling Oldtimers

Nadat de FEHAC (Federatie Historische Automobiel- en Motorfietsclubs) zich jarenlang hard maakte voor een wetswijziging is het nu eindelijk zover: Auto’s ouder dan 50 jaar zullen worden vrijgesteld van de APK. Het voorstel lag al meerdere jaren op tafel, maar nu is het officieel goedgekeurd door de Eerste Kamer. Wanneer de wet precies van kracht gaat, is nog niet bekend.

In deze blog:

APK wijziging auto’s ouder dan 50 jaar

In 2008 werd besloten dat de APK (Algemene Periodieke Keuring) niet meer nodig was voor auto’s die voor 1960 zijn gebouwd. Nu, in 2020, is dat dus het geval voor auto’s van meer dan 60 jaar oud. Veel mensen waren het er al over eens dat deze wet aan verbetering toe was; de vaste grens van 1960 zorgt er namelijk voor dat auto’s steeds ouder moeten zijn om van APK te worden vrijgesteld. Veel logischer is het om een opschuivende grens te hebben, zoals dat nu dus is vastgesteld. 50 jaar is die grens geworden.

De redenen voor het goedkeuren van deze wetswijziging zijn onder andere dat blijkt dat veel auto’s met die leeftijd erg goed worden onderhouden en er relatief weinig mee wordt gereden. Daarbij komt het feit dat de keurmeesters vaak niet de juiste kennis hebben om een goede keuring uit te voeren bij zulke oude auto’s. Het is dus niet meer logisch om auto’s met een leeftijd van meer dan 50 nog te laten keuren.

APK regeling voor klassieke auto’s

Naast de wetswijziging zijn er nog een aantal regels rondom de APK van Oldtimers. Wij hebben alle belangrijke regels die voor klassieke auto’s van toepassing zijn voor u op een rijtje gezet.

  • Naast de nieuwe grens van 50 jaar, hoeven auto’s van meer dan 30 jaar oud ook minder vaak gekeurd te worden. De regel is dat zulke auto’s eens in de twee jaar gekeurd moeten worden. Let wel op dat dit alleen geldt voor voertuigen die minder wegen dan 3.500 kilo.
  • Zware voertuigen van meer dan 3.500 kilo dienen ieder jaar gekeurd te worden, tenzij zij ouder zijn dan 50 jaar. De regel voor auto’s van meer dan 30 jaar oud geldt voor deze zware voertuigen dus niet.
  • Als u aan uw Oldtimer aan het sleutelen bent, heeft u wellicht het kenteken geschorst. U hoeft dan geen wegenbelasting en verzekering te betalen en ook een APK is niet nodig. U mag in dat geval niet de weg op met uw Oldtimer. Doet u dat wel, dan riskeert u een boete van €140. Op het moment dat u weer met de auto wilt rijden, is ook een geldige APK weer verplicht. Gelukkig mag u wel zonder APK naar de garage rijden om de keuring te laten uitvoeren.

Binnenkort worden alle auto’s van ouder dan 50 jaar dus vrijgesteld van de APK. Naast de afwijkende wegenbelasting voor Oldtimers is dit een mooie stimulans om te investeren in een oldtimer. Eerder schreven wij al een blog over de fiscale voordelen van Oldtimers. Wellicht ook interessant voor u!

Bijzondere oldtimers

Bent u op zoek naar een andere oldtimer of wilt u uw eigen collectie juist uitbreiden? Klik op de onderstaande knop.

Oldtimer kopen

Tot slot

Wilt u meer informatie? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Neem contact op

Team - Daryl Baars