SLUITEN

Operational lease

Wat is operational lease?

Operational lease is de meest voorkomende lease constructie waarvan in Nederland gebruik wordt gemaakt. Dit is een leaseconstructie waarbij er een vast bedrag aan de leasemaatschappij betaald wordt om de auto te mogen gebruiken. Aan het eind van de looptijd wordt de auto weer ingeleverd bij de betreffende leasemaatschappij. Deze leasemaatschappij blijft dus eigenaar van de auto. Full operational lease kan dus worden gezien als het huren van een auto voor een langere termijn. Een leaseovereenkomst heeft immers een looptijd van één of meerdere jaren.

Voordelen operational lease

Het belangrijkste voordeel van een operational lease constructie is dat de gebruiker van de auto volledig ontzorgt wordt. De leasemaatschappij is immers verantwoordelijk voor de wegenbelasting, de verzekering, het onderhoud en de reparaties van de auto. De kosten hiervoor zijn in het af te dragen maandbedrag opgenomen.

Een ander voordeel van operational lease is dan ook dat de gebruiker van de auto precies weet welke kosten aan het gebruik hiervan verbonden zijn en niet voor onverwachte kosten komt te staan. De enige kosten (naast vaste maandelijkse leasebedrag) die de gebruiker van de auto moet betalen, zijn de kosten voor de brandstof, parkeerkosten, tolkosten, eventuele boetes en de eigen risico bij niet verhaalbare schade. Operational lease is een constructie waarvan zowel op particuliere- als zakelijke basis gebruik kan worden gemaakt.