SLUITEN

Leaseauto

Wat is een leaseauto?

Een leaseauto is in de meeste gevallen een voertuig dat door leasemaatschappij ter beschikking wordt gesteld als er een leaseconstructie is afgesloten. Er zijn leaseovereenkomsten waarbij de gebruiker zelf mag bepalen welke auto geleased wordt. Dit is bijvoorbeeld het geval bij financial lease waarbij er gekozen kan worden voor een nieuwe auto maar ook een tweedehands wagen. Bij andere leaseovereenkomsten kan de gebruiker een keuze maken uit de leaseauto’s die door de leasemaatschappij beschikbaar worden gesteld. In de meeste gevallen betreft dit een volledig nieuwe auto. In geval van occasion lease worden vaak ex-leaseauto’s, die jonger zijn dan drie jaar, gebruikt.

In geval van een leaseovereenkomst blijft de leaseauto de eigenaar van de leaseauto. Bij de meeste voorkomende leaseconstructies (zoals operational lease) blijft de leasemaatschappij de eigenaar van de auto. Er zijn echter leaseconstructies (zoals financial lease) waarbij het eigenaarschap aan het einde van de leaseovereenkomst wel overgaat van de leasemaatschappij naar de eigenaar.

Het gebruik van een leaseauto die door de werknemer aan de werkgever ter beschikking wordt gesteld, wordt door de Belastingdienst gezien als loon in natura. Als deze persoon meer dan 500 km per jaar gebruikt voor privé doeleinden, is een bijtellingsregeling van toepassing.