SLUITEN

Fiscale waarde

Wat is de fiscale waarde?

De fiscale waarde van een leaseauto is een term die betrekking heeft op de letterlijke waarde van het voertuig in de ogen van de Belastingdienst. Dit is dus de waarde van de auto waarover belasting verschuldigd is. Voor het gebruik van zakelijke auto’s moet immers in de meeste gevallen belasting worden betaald ter vergoeding van het gebruik van het voertuig voor privé doeleinden. Uitzondering op deze regel is als de auto van de zaak (aantoonbaar) voor minder dan 500 kilometer per jaar voor privédoeleinden wordt gebruikt.

Bij het vaststellen van de fiscale waarde geldt de cataloguswaarde (de officiële nieuwprijs op het moment dat de auto op naam is gezet) als uitgangspunt. De fiscale waarde is altijd inclusief BTW en BPM, de aanschafbelasting van een auto. Daarnaast zijn er een aantal kosten die afgetrokken mogen worden van de fiscale waarde. Hierbij kan gedacht worden aan de kosten van de door de dealer gemonteerde accessoires, de kosten voor het rijklaar maken van de auto, de registratiekosten en de af te dragen recyclingbijdrage.

Het bedrag dat belastingtechnisch verschuldigd is voor het gebruik van een leaseauto wordt ook wel de fiscale bijtelling genoemd. Voor het vaststellen van deze waarde wordt niet alleen de fiscale waarde meegenomen maar ook de CO2 uitstoot, het bruto inkomen van de gebruiker en de eigen bijdrage.