SLUITEN

Sports Utility Vehicle (SUV)

Wat is een SUV?

De letters SUV staan voor Sports Utility Vehicle. Het is een carrosserievorm die onderscheidend is door een verhoogde bodemvrijheid en een grote capaciteit om passagiers te vervoeren. Daarnaast zijn SUV’s voorzien van veel bagageruimte. Gemiddeld kennen de SUV’s een kofferbakinhoud van 500/1700 liter. In veel gevallen zijn SUV modellen vierwiel aangedreven en voorzien van een krachtige motor. Hiermee combineert een SUV de eigenschappen van een terreinwagen en een stationwagen.

Het grootste deel van de automerken hebben een of meer SUV modellen op de markt gebracht. De verschillende SUV modellen zijn op de onderstaande manier in te delen:

  • Terreinwagens. Dit zijn eenvoudige maar krachtige 4×4 modellen die ontworpen zijn om goed uit de voeten te kunnen op onverharde wegen.
  • Road- of Luxury SUV’s. Dit zijn zeer grote- en luxe modellen die goede prestaties leveren op zowel een verharde- als op de een onverharde ondergrond.
  • Fullsize SUV’s. Dit zijn grote- en zeer luxueus uitgevoerde modellen die vooral ontworpen zijn voor gebruik op de verharde weg.
  • Midsize SUV’s. Dit zijn kleinere modellen die een uitstekend weggedrag hebben maar offroad minder goed presteren.
  • Compacte SUV’s. Dit zijn kleine SUV’s die het meest populaire SUV segment vormen. Deze modellen hebben een uitstekend weggedrag en zijn uitstekend geschikt om veel bagage te vervoeren maar hebben een stuk minder goede offroad eigenschappen.
  • Mini SUV’s. Dit zijn de kleinste SUV modellen. Deze auto’s hebben de uitstraling van een SUV en hebben een weggedrag dat vergelijkbaar is met een normale stadsauto.