SLUITEN

Shooting Brake

Wat is een Shooting brake?

Een shooting brake is een automodel met een doorlopende daklijn. Het model wordt vormgegeven op basis van een coupé, cabriolet of een sedan. Er zijn diverse autofabrikanten die een model onder de naam shooting brake op de markt brengen. Uit het aanbod blijkt dat er ruimte is voor een verschil in interpretatie hoe een shooting brake model eruit hoort te zien. De belangrijkste overeenkomsten tussen de modellen is dat een shooting brake een lange daklijn en een klep aan de achterkant hebben. Het lijnenspel van een shooting brake vormt een combinatie van sportiviteit en praktische bruikbaarheid.

Volgens velen is een shooting brake model geïntroduceerd in Engeland en was dit de term voor een verruimde auto die gebruikt kon worden voor de jacht. De daklijn van tweedeurs auto’s werd verlengd om meer ruimte te creëren. Vooral de luxere merken boden dit soort verlengde auto’s aan en gaven de naam “shooting brake” aan deze modellen. Er werd echter geen eenduidige lijn getrokken hoe een shooting brake carrosserievorm eruit moest zien.

Vanaf de jaren zestig werd de term shooting brake steeds meer gebruikt om stijlvolle, lage en sportieve auto’s met maximaal twee deuren en de achterkant van een stationwagen te omschrijven. De affiniteit met een “jacht auto” verdween hiermee maar hiermee is de identiteit van een nieuw model shooting brake wel het beste omschreven.