SLUITEN

Boordcomputer

Wat is een boordcomputer?

Een boordcomputer voor in de auto is een scherm waarop de bestuurder een grote diversiteit aan informatie over de auto en de af te leggen route kan aflezen. Het scherm is vaak geplaatst in de directe omgeving van de cockpit zodat de gegevens goed binnen het gezichtsveld de bestuurder te zien zijn. De wat oudere boordcomputers zijn vormgegeven als een klein scherm in het instrumentencluster die te vinden is in het dashboard. Hierop zijn gegevens te vinden zoals het meten van de afstand die je al hebt afgelegd en de afstand die je nog kunt afleggen op de huidige tank benzine. Hierbij kun je in veel gevallen ook een indicatie krijgen over het brandstofverbruik van je voertuig. Daarnaast is het mogelijk om twee verschillende afstanden te meten in vorm van trip A en trip B. Deze functionaliteit kan zeer praktisch zijn voor het bijhouden van zakelijke kilometers. Boordcomputers worden voor deze toepassingen ook wel “trip computers” genoemd.

In veel gevallen zal een boordcomputer ook in staat zijn om je te informeren over de staat van de auto. In dat geval zul je een waarschuwing krijgen als je oliepeil te laag is, de olie ververst moet worden, de auto aan een onderhoudsbeurt toe is of als er iets mis is met de staat van de remmen, motor, dynamo of roetfilter. Er zijn zelfs boordcomputers die meten hoe lang een bestuurder onafgebroken achter het stuur is om deze persoon te kunnen attenderen als het tijd wordt voor een korte pauze.

De meest geavanceerde boordcomputers beschikken over veel meer functionaliteiten. Bij deze systemen heb je zelfs de beschikking over een uitgebreid multimediasysteem met een grote diversiteit aan digitale opties. Je wordt dan niet alleen op de hoogte gehouden wat er onder de motorkap en op de weg gebeurt maar je kunt onder andere ook luisteren naar je favoriete muziek of je bijrijders naar hun favoriete TV programma’s laten kijken.