SLUITEN

NCAP

Wat is NCAP?

De letters NCAP staan voor European New Car Assessment Programme. Deze term staat daarom ook wel bekend als de Euro NCAP. Dit is de naam van de onafhankelijke non-profitorganisatie die een veiligheidstest methode voor auto’s heeft ontwikkeld en toegepast. Het is een veiligheidsbeoordeling systeem waarbij aan de hand van sterren een indicatie wordt gegeven hoe veilig een auto is voor de inzittenden, maar ook wat de gevolgen zijn voor bijvoorbeeld voetgangers die aangereden worden. Daarnaast is het van belang dat de veiligheidsuitrusting op het geteste model beschikbaar is voor alle Europese consumenten.

NCAP sterren

Het beoordelingssysteem werkt op basis van 1 tot 5 sterren waarbij 1 ster als zeer onveilig wordt gekwalificeerd en 5 sterren als uitmuntend. De sterren worden toegewezen aan vooraf gestelde criteria. Hiervoor worden meerdere gestandaardiseerde crashtests uitgevoerd. De tests die worden uitgevoerd zijn reconstructies van ongevallen die kunnen leiden tot ernstige of dodelijke letsels voor inzittenden van auto’s of andere weggebruikers. Veel recentere automodellen krijgen twee sterrenaanduidingen. De regulier beoordeling is gebaseerd op de standaard veiligheidsvoorzieningen van een model.

Een specifieke uitvoering van een automodel kan een tweede sterrenbeoordeling krijgen als een extra veiligheidspakket tot de opties behoort. Deze extra veiligheidsvoorzieningen kunnen er immers toe leiden dat de betreffende uitvoering een hogere veiligheidsbeoordeling krijgt. Het NACP veiligheidsbeoordelingssysteem kan de kopers van een auto helpen om op een eenvoudigere manier het aanbod te vergelijken, om makkelijker inzicht te krijgen wat de meest veilige optie is.