SLUITEN

Grijs kenteken

Wat is een grijs kenteken?

Een grijs kenteken is een geliefde manier om minder wegenbelasting, ook wel motorrijtuigenbelasting genoemd, te betalen. Het grijze kenteken is in het leven gekomen speciaal voor bestelbusjes. Door de Nederlandse wetgeving weten nu ook particulieren hun personenauto om te zetten naar grijs kenteken. Voor dit kan moet de auto voldoen aan een aantal criteria. In sommige gevallen kan het zelfs voorkomen dat je een vrijstelling krijgt op de wegenbelasting. Dit is bijvoorbeeld bij bestelbussen ouder dan 30 jaar en elektrisch aangedreven auto’s.

Een voertuig met een grijs kenteken moet gebruikt worden voor het vervoer van goederen. Er is hierbij een wettelijke norm gesteld aan het minimaal aantal liters laadruimte waarover de auto moet beschikken. Bij een voertuig met een grijs kenteken moet de volledige laadruimte voorzien zijn van een vaste, gladde vloer. Deze laadruimte mag uiteraard niet gebruikt worden om personen in te vervoeren.

Het is echter wel zo dat ook personenauto’s een grijs kenteken kunnen krijgen. Het komt regelmatig voor dat autobezitters besluiten om de achterbank van hun voertuig te verwijderen om aan de minimale afmetingen te voldoen en er geen onduidelijkheid erover te laten bestaan of deze plek toch gebruikt zou kunnen worden voor personenvervoer. Hiermee komt deze persoon in aanmerking voor de fiscale voordelen (onder andere met betrekking tot wegenbelasting) die aan grijze kentekens verbonden zijn.