Wat is een waterstof?
Een waterstof is een zeer vluchtig gas dat van nature niet op aarde voorkomt en gebruikt wordt als energiedrager. Waterstof wordt geproduceerd door de splitsing van water (H2O) in zuurstof (O2) en zuurstofgas (H2). Het is dan ook een chemisch element met het symbool H en atoomnummer 1. Onder normale omstandigheden is waterstof gasvormig en wordt er gesproken over waterstofgas, dus H2. Het is zelfs het lichtste gas dat we kennen. Onder hoge druk heeft waterstof per kg wel een hoge energie dichtheid van 120 megajoule (MJ).
Voor- en nadelen van het gebruik van een waterstof als energiedrager
Een van de grote voordelen van het gebruik van een waterstof als energiedrager is dat je een auto kunt voltanken op de manier zoals bij het tanken van benzine of diesel ook het geval is. Binnen enkele minuten is de auto volgetankt en klaar voor gebruik. Een ander groot voordeel van het gebruik van een waterstofauto in vergelijking met de gemiddelde elektrische auto is dat de actieradius ongeveer net zo groot is als een gemiddelde benzine- of dieselauto.
Een nadeel van het gebruik van een waterstof als energiedrager is dat het meer energie kost om waterstof te maken dan dat er uiteindelijk vrijkomt bij het omzetten van de waterstof in energie in de auto (dus het omgekeerde proces). Een waterstofauto gebruikt dus meer energie in vergelijking met een reguliere elektrische auto om een specifieke afstand af te leggen. Daarnaast is de infrastructuur nog niet gericht op het tanken van watergas. Er zijn in Nederland slechts enkele stations waar waterstof getankt kan worden.