SLUITEN

Stuurbekrachtiging

Wat is stuurbekrachtiging?

Stuurbekrachtiging is een term voor een hydraulisch- of elektrisch werkend mechaniek in een stuurinrichting van voertuigen waardoor de bestuurder veel minder krachtsinspanning hoeft te leveren om het voertuig te besturen. Stuurbekrachtiging dient dus ter assistentie van de bestuurder. Het is immers behoorlijk zwaar om de banden over het wegdek te laten draaien, zeker als de auto stil staat. Door te kiezen voor een auto met stuurbekrachtiging wordt deze krachtsinspanning voor een groot deel letterlijk uit handen genomen. Je merkt het dan ook direct als je in een auto rijdt die géén stuurbekrachtiging heeft of als dit mechaniek stuk is.

Twee soorten stuurbekrachtiging

Er zijn twee soorten stuurbekrachtiging te onderscheiden. Het oudste systeem is de hydraulische stuurbekrachtiging. Dit is een op basis van oliedruk werkend systeem. Bij deze stuurbekrachtiging wordt er bij iedere stuurbeweging een bepaalde hoeveelheid olie naar de cilinders gestuurd. Hierdoor wordt de kracht van de stuurbeweging (dus de krachtsinspanning van de bestuurder) versterkt overgebracht naar de wielen van de auto.

De moderne variant van de stuurbekrachtiging is de elektrische variant. Dit systeem maakt gebruik van een torsie sensor. De kracht van de stuurbeweging wordt in dit geval overgebracht via een elektromotor die in de stuurkolom geplaatst is. Elektrische stuurbekrachtiging is veel lichter en kost minder brandstof in vergelijking met hydraulische stuurbekrachtiging. Elektrische stuurbekrachtiging is een systeem dat alleen in werking zal treden als er aan het stuur gedraaid wordt. Bij hydraulische stuurbekrachtiging zal de pomp altijd draaien als de auto motor loopt, dus ook als het stuur in de rechtuit stand staat.