SLUITEN
Porsche sleutelgat links

Wist u dat? Waarom het sleutelgat bij een Porsche links zit

Wie voor het eerst de sleutels van een Porsche in zijn hand gedrukt krijgt, zal opgewekt instappen en de sleutel rechts van het stuur in het contactslot willen steken. Vervolgens blijkt dat daar helemaal geen opening zit! Het sleutelgat zit bij een Porsche namelijk links van het stuurwiel. Zelfs wanneer de auto een start-knop heeft in plaats van een contactslot zult u ook deze knop links aantreffen. Waarom dat zo is, leest u in deze blog.

In deze blog:

Race-historie

Veel autoliefhebbers zullen weten dat Porsche al decennia lang onlosmakelijk verbonden is met de racerij. Het merk uit Stuttgart staat tegenwoordig bekend om spectaculaire GT3-racewagens met veel vermogen, veel downforce en snelle rondetijden. Maar vroeger waren de auto’s nog helemaal niet zo krachtig. De eerste racewagens van Porsche waren namelijk gebaseerd op een Volkswagen Kever. Bij deze auto zat het sleutelgat nog aan de rechterkant. Dat veranderde echter door een prestigieus evenement: de 24 uur van Le Mans.

Oorsprong van het linker sleutelgat

De iconische Le Mans-race startte vroeger op spectaculaire wijze. Coureurs zaten niet in hun auto te wachten tot de wedstrijdleiding met de geblokte vlag zwaaide, maar men stond aan de overkant van het circuit klaar voor de start. Wanneer het startsein klonk renden de coureurs naar hun auto toe om in te stappen, zichzelf vast te gespen in de veiligheidsgordels en de wagen zo snel mogelijk te starten. Daar komt ook het begrip ‘Le Mans-start’ vandaan.

U begrijpt dat coureurs die sneller kunnen starten ook eerder weg zullen zijn en vanaf het begin van de race al aan de leiding kunnen gaan. Wanneer het sleutelgat aan de rechterzijde van het stuurwiel zit moet de coureur met zijn rechterhand starten en met diezelfde hand een versnelling selecteren. Door het contact naar links te verplaatsen kan de coureur de auto met zijn linkerhand starten, terwijl hij met zijn rechterhand de versnellingsbak bedient. Hierdoor was het mogelijk om sneller weg te zijn en dus de leiding van de race te pakken. De ingenieurs van Porsche besloten daarom om het contactslot naar links te verplaatsen. Want ondanks dat de auto’s licht, wendbaar en robuust waren, telt elke seconde. En laat die paar seconden soms nou net de doorslag geven!

Leverde het ook resultaten op?

De grote vraag is natuurlijk of het verplaatsen van het contactslot ook echt zin had. Porsche heeft maar liefst 16 keer de 24 uur van Le Mans gewonnen. Succesvol waren ze dus zeker! Of dit echter puur en alleen door de bijzondere plaats van het sleutelgat komt? Waarschijnlijk zal de techniek van de auto’s ook wel meespelen, net als de vaardigheden van de coureurs. Het sleutelgat kan echter het verschil maken tussen net wel of net niet de leiding van de race pakken. En dat kan grote gevolgen hebben voor het verloop van de gehele race.

Uiteindelijk veranderde in 1970 het reglement van Le Mans en zaten de coureurs al in de auto voordat de race werd gestart. Desondanks bleef Porsche als traditie het contactslot (of tegenwoordig de startknop) aan de linkerkant van het stuur monteren, zowel in de racewagens als in de straatauto’s.

Tot slot

Als verwijzing naar de motorsport-traditie die het Duitse sportwagenmerk heeft zit het contactslot ook in de Porsches voor op de openbare weg dus nog steeds links. Een leuk detail waar een mooi verhaal achter zit. Krijgt u dus de kans om in een Porsche te rijden, onthoud dan dat u altijd aan de linkerkant van de stuurkolom moet zijn om de auto te starten! Wilt u meer informatie over andere specificaties? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Neem contact op

Team - Jeroen Gilles