SLUITEN
Porsche optiecode sticker

Wist u dat? Porsche Optiecode sticker

Wat veel autokenners niet weten, is dat er bij wat oudere Porsches een verborgen detail onder de kofferklep zit. Nee, we hebben het hier niet over een reservewiel, maar over de witte Porsche optiecode sticker!

In deze blog:

Wat is een optiecode sticker, en waarom is dit zo handig?

Het zal u niet verbazen dat de optiecode sticker weergeeft welke opties er op de auto zitten. Handig bij het aankopen van uw droom-Porsche, maar net zo handig als u de auto ooit aan een andere liefhebber wil verkopen. Onduidelijkheden over of de sportwagen nu wel of niet over een optie beschikt kunnen op deze manier eenvoudig opgelost worden.

Een voorbeeld: stel dat u na lang sparen, speuren en zoeken eindelijk bij die ene fraaie 996 gaat kijken. U vraagt zich echter af of de auto wel beschikt over het gewenste sportonderstel. Het enige wat u dan hoeft te doen is de kofferklep openen en te zoeken naar de code 030. Dit betekent dat de 911 beschikt over het 10 millimeter verlaagde sportonderstel. Staat er echter 029 op de sticker, dan beschikt de Porsche over het standaard onderstel en is deze auto wellicht niet hét exemplaar dat u zoekt.

U begrijpt: op deze manier is er veel informatie te achterhalen over de auto die u aan het bekijken bent. Dit is niet alleen nuttig, maar het is ook leuk dat u met het openen van de kofferklep in één keer een overzicht hebt van alle extra uitrusting waarover de specifieke Porsche beschikt. Wel zult u de codes nog online moeten opzoeken. Als alles voluit geschreven zou staan, zou de binnenkant van de kofferklep van een 911 met bijna alle opties haast volledig wit zijn!

Oorsprong optiecode sticker

De sticker onder de kofferklep is geïntroduceerd in 1983, toen Porsche de 911 3.2 op de markt bracht. Dit was het eerste model dat voorzien werd van een optiesticker. Destijds stonden er nog niet zo veel codes op, omdat er op de oudere Porsches veel minder opties beschikbaar waren dan tegenwoordig het geval is. Ter illustratie: op de sticker van een 911 uit 1986 staan maar enkele cijfercombinaties, terwijl een 996 Turbo zonder al te veel aangevinkte extra’s misschien wel 20 codes op zijn sticker heeft staan.

De laatste auto waarbij de opties nog van onder de kofferklep afgelezen konden worden is de 997. Tot en met 2008 koos Porsche er nog voor om de stickers te plakken, maar vanaf 2009 is de volledige optielijst terug te vinden in het boekje dat bij de auto hoort. Dit maakt het uiteraard lastiger om alle codes na te trekken als dit boekje ontbreekt…

Waarom is de sticker zo van belang?

Wie een klassieke Porsche aanschaft, kijkt naar een drietal punten. Zo is het aanwezig zijn van de oorspronkelijke boekjes erg belangrijk, maar mag ook de invloed van een origineel Porsche-geboortecertificaat niet onderschat worden. Het derde punt is, u raad het al, de optiesticker. Op modellen vanaf 1983 tot en met 2008 is het zeer van belang dat de sticker nog intact is. Met name bij klassiekers wordt de waarde van de auto substantieel lager als één van de drie elementen ontbreekt, en is hij niet meer interessant voor verzamelaars en beleggers. Het is daarom raadzaam dat áls u een 911 bezit met optiesticker, deze zéker te laten zitten.

Hoe ziet de sticker er uit?

Mocht u benieuwd zijn hoe zo’n sticker er uitziet, neem dan een kijkje bij de advertentie van de rode Porsche 911 3.6 Turbo (996) die wij aanbieden. Op foto nummer 27 ziet u de witte optiesticker van deze Porsche 911. Tip: probeer te achterhalen welke codes er op deze sticker staan, en zoek ze daarna online op. Kijk vervolgens op alle foto’s van de auto of u de desbetreffende optie kunt vinden! Zo ja, dan heeft u de code waarschijnlijk juist achterhaald. Zo nee, dan weet u nu in ieder geval wat de optiecode sticker van Porsche precies inhoudt.

Tot slot

Wilt u meer informatie? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Neem contact op

Team - Jeroen Gilles