SLUITEN
Matching Numbers

Wist u dat? Matching numbers

Wie zo nu en dan het internet afspeurt naar klassieke auto’s komt soms de term ‘matching numbers’ tegen. Een leek zal zich misschien afvragen wat dit precies betekent, maar voor de oldtimer-liefhebber of een belegger is dit begrip direct een goed teken. Maar wat houdt het eigenlijk in, en waarom is het zo belangrijk? In deze blog geven wij u het antwoord op deze twee vragen!

In deze blog:

Wat zijn matching numbers?

Wanneer er geadverteerd wordt met matching numbers betekent dit dat de desbetreffende auto beschikt over een originele motorblok en versnellingsbak. Een gerestaureerde auto kan dus nog steeds matching numbers hebben, mits de het motorblok en de versnellingsbak zijn meegenomen in het restauratieproces.

Het motorblok en de versnellingsbak zijn voorzien van een cijfercode, die vervolgens opgezocht kan worden in de documentatie van de auto. Als het nummer op het motorblok een andere is dan dat in het boekje, is het blok niet origineel bij de auto en is er geen sprake van matching numbers. Dit is van grote invloed op de waarde van de oldtimer. Met name Europese kopers hechten veel waarde aan deze getallen.

Als een auto verkocht wordt zonder boekjes kunnen de nummers opgevraagd worden bij het merk zelf. Echter geldt ook hier weer, als de auto niet volledig gedocumenteerd is heeft dit invloed op de waarde en zal de auto minder aantrekkelijk zijn om te kopen als belegging.

Matching numbers: Replica of origineel

Ook maken de nummers het direct zichtbaar als u met een replica te maken heeft. Een goede replica is op het oog niet van echt te onderscheiden. Zo zijn er bijvoorbeeld diverse replica’s van de Ferrari 335 Sport Scaglietti op de markt. Deze auto’s zijn nota bene volledig gemaakt van originele Ferrari-onderdelen. Het waardeverschil? Een replica zal rond de 600.000 euro waard zijn, terwijl een origineel exemplaar meerdere miljoenen mag opleveren.

Matching numbers controleren

Het controleren van de nummers is per merk en model verschillend. Het kan gaan om een datum, maar ook om een willekeurige cijfercode. Daarnaast kan het voorkomen dat een auto origineel is, maar de codes toch verschillen. Het gaat dan bijvoorbeeld om een motorblok dat enkele weken vóór montage in het later gebouwde chassis al is geproduceerd. Echte klassiekerliefhebbers weten echter waar ze op moeten letten en zullen op een of andere manier wel kunnen achterhalen of de auto, ondanks verschillende codes, toch ‘matcht’.

Tot slot

Ons advies is om te allen tijde een oldtimer aan te schaffen met Matching Numbers. Zelfs als u de auto aanschaft om in uw vrije tijd ritten mee te maken. De auto is namelijk waardevaster en zal ook makkelijker zijn om door te verkopen. Wilt u meer informatie over Matching Numbers? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Neem contact op

Team - Daryl Baars