SLUITEN
FIVA Identity Card

Wist u dat? FIVA Identity Card

Wie de historische correctheid van zijn klassieker aan wil tonen kan ervoor kiezen om de FIVA Identity Card aan te vragen. Deze kaart wordt alleen verstrekt aan auto’s die in de juiste staat verkeren. Het zegt iets over de historie van het voertuig. Maar aan welke criteria zult u met uw oldtimer moeten voldoen? En waarvoor is de kaart precies? In deze blog leggen wij dit aan u uit.

In deze blog:

De Fédération Internationale des Véhicules Anciens (FIVA)

De FIVA is de wereldwijde federatieve vereniging van historische autoclubs. Het gaat om clubs voor klassiekers, vooroorlogse auto’s of vintage modellen. Alle auto’s moeten wél ten minste dertig jaar oud zijn om in aanmerking te komen voor het certificaat ‘historic vehicle’. Is de auto echter tussen de 20 en 29 jaar oud, dan kan hij de classificatie ‘youngtimer’ krijgen van de FIVA. Er zijn meer dan 1.5 miljoen oldtimerliefhebbers via hun autoclub betrokken bij de FIVA. Zij zijn verspreid over 64 landen en vallen uiteen in meer dan 85 organisaties en clubjes. Deze Federatie geldt als autoriteit op het gebied van oude en speciale auto’s. Zij zet zich in om de historie van iconische klassiekers te bewaken.

De FIVA Identity Card: de criteria

De FIVA geeft voor oldtimers de FIVA ID Card uit. Deze is specifiek voor de zogeheten ‘historic vehicles’. Om een ID Card voor de historische voertuigen te krijgen voor uw klassieker zult u aan een aantal serieuze criteria moeten voldoen. Als eerste dient de oldtimer in ‘historisch correcte staat’ te zijn. Het onderhoud dient ook op een historisch juiste manier te zijn gepleegd. Dit betekent dat de klassieker naar de maatstaven van de fabrikant onderhouden moet zijn. Er mag dus niet met de oldtimer geprutst zijn. Ook mag de auto niet gebruikt worden als dagelijks vervoer. Kleine modificaties aan het voertuig zijn wel toegestaan, mits ze binnen de regelgeving van de FIVA vallen. Als een oldtimer de FIVA ID Card krijgt betekent dit dat de wagen op de juiste manier is onderhouden. Ook geeft het aan dat de algehele staat van de auto klopt. Een onjuist gemodificeerde, verkeerd onderhouden of in slechte staat verkerende auto zal dus niet in aanmerking komen voor de kaart.

Waarvoor dient de ID Card (niet)?

De FIVA geeft aan dat de kaart absoluut géén garantie is voor de authenticiteit van de auto. De ID Card is vooral bedoeld is om een bepaald voertuig te kunnen identificeren. Het is dus niet zo dat u met een dergelijke kaart de onderhoudshistorie van de klassieker kunt aantonen. Wel wordt alle informatie over een auto met een ID Card opgeslagen in een beveiligde database. Hierdoor kunnen de (bekende) historie en eventuele modificaties achterhaald worden. Daarnaast geeft het bezit van de kaart aan dat uw auto zich in een historisch correcte staat bevindt. Ook wordt de FIVA Card soms gebruikt als voorwaarde om deel te nemen aan een door de FIVA georganiseerd evenement. De kaart is voor de echte klassiekerliefhebbers dus zeker van waarde, omdat hij wel iets zegt over de historische ‘juistheid’ van een auto. En dat is voor veel mensen belangrijk bij de aanschaf van een oldtimer.

Tot slot

De eisen om een FIVA ID Card te krijgen zijn streng, maar zorgen er wel voor dat alleen de beste klassiekers een kaart kunnen krijgen. Wanneer u een dergelijk document ontvangt voor uw oldtimer krijgt u dus een bevestiging dat de wagen in een historisch verantwoorde staat verkeert. Daarnaast kunt u met een auto die in het bezit is van deze goedkeuring van de FIVA deelnemen aan exclusieve oldtimer-evenementen. Deze evenementen worden georganiseerd door de Federatie zelf. Heeft u na het lezen van deze blog vragen over de FIVA ID Card? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Neem contact op

Team - Daryl Baars