SLUITEN
Autoruiten

Wist u dat? Autoruiten

Pilkington, Saint-Gobain, Noordglas, AGC en Guardian. Het zegt u wellicht nog niks, maar de kans is heel groot dat uw auto over een onderdeel van één van deze fabrikanten beschikt. De genoemde fabrikanten zijn namelijk producenten van autoruiten. Maar maken autobouwers dit dan niet zelf? En hoe kan het zijn dat een auto ruiten kan hebben van drie verschillende merken? In deze blog zullen wij ingaan op onder andere deze vragen.

In deze blog:

Maken automerken hun eigen ruiten?

Het eenvoudige antwoord op deze vraag is ‘nee’. Autoruiten worden geproduceerd door diverse bedrijven. Enkele grote spelers in de markt zijn Pilkington, Saint-Gobain, Noordglas, AGC en Guardian. Zij behoren zelfs tot de grootste producenten van autoruiten ter wereld. Er is namelijk geen enkele autofabrikant die zelf ruiten maakt. Dat komt doordat dit proces veel te complex en tijdrovend is. In plaats daarvan kopen de fabrikanten de ruiten in bij een van de grote producenten om vervolgens hun eigen logo in de ruit te drukken, vaak boven het het logo van de ruitenleverancier.

Mijn auto heeft drie verschillende merken. Hoe kan dat?

Het komt vaak voor dat een automerk grote partijen autoruiten bestelt. Wanneer meerdere fabrikanten de ruiten aanbieden, begrijpt u ook dat een autofabrikant dan zal gaan voor de laagste prijs. Hierdoor kan het zo zijn dat auto’s uit dezelfde serie in verschillende bouwjaren met verschillende ruiten de fabriek verlaten.

Ook kan er een verschil ontstaan in het geval van ruitschade. Wanneer u namelijk ruitschade oploopt zal er misschien een nieuwe voorruit in uw auto worden geplaatst. Deze ruit mist dan hoogstwaarschijnlijk de gravering van het automerk. Vaak valt dit ook samen met de keuze die een verzekeraar u oplegt. Zij bepalen bij welk schadebedrijf uw autoruit vervangen moet worden. Ieder schadebedrijf kijkt in de database van de diverse ruitmerken en kiest vaak welke het snelst op voorraad is, of juist welke ruit het goedkoopste is. Als er een of meerdere ruiten van een auto zijn vervangen, kan het dus voorkomen dat er van twee of drie verschillende producenten een ruit gemonteerd zit.

Wanneer is mijn autoruit origineel?

U kunt uzelf de vraag stellen, wat is ‘origineel’? Iedere geproduceerde ruit is speciaal gemaakt voor een specifieke auto. In die zin is een autoruit dus altijd origineel. Echter wordt de term originaliteit vaak gekoppeld aan merkonderdelen. Dat is in dit geval niet zo.

Tot slot

Originaliteit is bij een auto vaak vrij belangrijk. Bij een autoruit is originaliteit met een korrel zout te nemen. Heeft u bijvoorbeeld zelf al eens naar uw eigen ruiten gekeken? Of wilt u meer informatie? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Neem contact op

Vehikel