SLUITEN
Waarom is Premium benzine beter voor uw auto?

Waarom is Premium brandstof beter voor uw auto?

Als autoliefhebber is het belangrijk om te weten welke soort brandstof het beste is voor uw auto. In veel hedendaagse soorten brandstof zitten schadelijke stoffen waardoor auto’s veel sneller slijten.

Om de CO-2 uitstoot te verminderen met 70%, moest de Euro-95 hun benzine verplicht aanlengen met 10% ethanol (E10). Het probleem hierbij is dat ethanol vooral bij klassieke auto’s de rubbers van brandstofpomp en -leidingen aantast en bij veel mensen de auto minder zuinig blijkt te zijn geworden. Hierom gaan we wat dieper in op de soorten benzine die er zijn en welke u het beste kan kiezen voor uw auto.

In deze blog:

Wat is het verschil tussen E5 en E10?

De benaming E5 betekent simpelweg ‘tot 5 procent ethanol’. Omdat er minder ethanol in zit dan in E10 – waar tot 10% in zit – is de energiedichtheid hoger, waardoor de auto in theorie zuiniger rijdt. Qua verbruik ligt de E10 op gemiddeld 6,0 L/100 km terwijl de E5 op 5,75 L/100 km ligt. Bij dit verbruik zijn de verschillen in benzinekosten bijna verwaarloosbaar, alleen is de E5 minder schadelijk dan de E10 voor veel auto’s.

Ethanol is een stofje wat schadelijk is voor bepaalde rubbersoorten die vooral in oudere auto’s en oldtimers werden gebruikt. E10 bevat dermate veel ethanol, dat er eerder lekken en motorproblemen kunnen ontstaan. Daarnaast trekt ethanol vocht aan, wat inhoudt dat er roestvorming kan ontstaan in de tank van een auto die lang stilstaat.

Waarom is Dure ’98 toch goedkoper?

Premium brandstof is dan wel een stukje duurder aan de pomp, maar kan een hoop schelen in reparatiekosten over de jaren heen. Zeker bij klassieke auto’s kan een puurdere benzine de auto in betere conditie houden, omdat oldtimers niet gemaakt zijn voor hoge concentraties ethanol. Oldtimer bezitters worden geadviseerd om duurdere benzinesoorten zoals BP Ultimate en Shell V-Power te tanken, waaraan geen ethanol is toegevoegd. BP is de enige grote producent die nog echte Super 98 verkoopt en bij Firezone is er Competition 102 beschikbaar. Dit zijn vrijwel de ‘puurste’ soorten benzine om te tanken. E5 of de 98 en 102 kosten dan misschien wat euro’s meer, op termijn bent u duurzamer, dus goedkoper uit.

Bekijk onze andere blogs

Tot slot

Wilt u meer informatie? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Neem contact op

Vehikel