SLUITEN
Waarom is er een verplichte APK?

Waarom is er een verplichte APK?

Nu binnenkort het oldtimerseizoen er weer aan komt is het tijd om uw trots weer in staat van paraatheid te brengen. Daarom houden veel eigenaren zich bezig met dingen als een kleine beurt, nieuwe banden of het binnen én van buiten poetsen van de auto. Eén ding wat bij écht oude auto’s niet meer hoeft, is APK. Waarom is dat precies? En wanneer hoeft u uw auto niet meer te laten keuren? In deze blog leggen wij het u uit.

In deze blog:

Waarom 50 jaar?

De meeste mensen die een auto bezitten die al zo oud is zorgen er erg goed voor. Daarnaast zullen zij waarschijnlijk niet heel veel kilometers meer met deze auto’s maken. Het gaat dan dus om oldtimers waar goed voor is gezorgd, die (helaas) nauwelijks de openbare weg zullen zien. Een andere reden is dat APK-keurmeesters inmiddels niet meer over de juiste kennis beschikken om echte oldtimers te keuren. De techniek is door de jaren heen simpelweg te veel veranderd, waardoor het keuren van een nieuwe auto – waar de keurmeesters voor opgeleid zijn – erg verschilt van het keuren van een oldtimer.

50 jaar oud

Sinds 1 januari 2021 is het niet meer verplicht om uw auto APK te laten keuren als de datum van eerste toelating 50 jaar of ouder is. De minister van Infrastructuur en Waterstaat heeft er voor gekozen om de APK af te schaffen voor oldtimers, om eigenaren van deze veelal bijzondere wagens minder te belasten. Het onderhouden van een historische auto is vaak al een kunst op zich, waardoor het een welkome verlichting is dat de oldtimer niet óók nog eens aan alle APK-punten hoeft te voldoen. Voorheen was het namelijk zo dat alleen auto’s die voor 1 januari 1960 gebouwd zijn geen APK hoefden te hebben. Dit betekent dat eigenaren van auto’s die maar nipt ouder waren nog wél moesten voldoen aan de plicht om hun voertuig te laten keuren. Met deze verlichting is dat dus niet meer nodig.

Vrijstellingsbrief

Als u een auto bezit die ouder wordt dan 50 jaar, krijgt u automatisch een vrijstellingsbrief. In deze brief staat vermeld dat uw voertuig niet langer gekeurd hoeft te worden. Omdat er dagelijks auto’s zijn die 50 worden, controleert de RDW dagelijks het register. Het aantal auto’s met APK-vrijstelling wordt dus automatisch elke dag groter!

Tot slot

Wilt u meer informatie? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Neem contact op

Team - Daryl Baars