Oldtimers als de Jaguar E type en Mercedes-Benz 300 SL zijn vandaag de dag nog steeds vaak het onderwerp van een gesprek tussen liefhebbers van auto’s. Logisch, want het gaat om iconische modellen. Er zijn echter ook een aantal klassiekers die minstens net zo bijzonder zijn, maar die toch wat in de vergetelheid zijn geraakt. In deze blog nemen we twee auto’s onder de loep die niet vaak genoemd worden als het over klassieke auto’s gaat.
In deze blog:
Lamborghini Miura SVJ
Het Italiaanse Lamborghini heeft in de loop der jaren een aantal iconische auto’s op de markt gebracht. Het merk bestaat al sinds 1963, waardoor de vroege modellen tegenwoordig klassiekers genoemd kunnen worden. Drie jaar na de oprichting, in 1966, brengen de Italianen de Miura op de markt. Het was destijds de snelste productieauto die er te koop was. Niet zo gek, want achter de voorstoelen ligt een 3.9 liter V12 met maar liefst 350PK. Is de Miura dan een vergeten klassieker? Dat valt nog wel mee. Het wordt pas echt bijzonder bij de Miura SV/J, waar slechts een select groepje liefhebbers iets vanaf weet. Er zijn slechts 6 exemplaren bekend die door de fabriek zijn gebouwd. Eén exemplaar is een originele SV/J, die destijds door ontwikkelingscoureur Bob Wallace is ontwikkeld als raceversie van de Miura. De 5 andere auto’s zijn Miura SV’s die door Lamborghini zelf zijn omgebouwd naar ‘Jota’ specificatie. Maar er is nog één ander exemplaar bekend. Het gaat om een ongebruikt Miura S chassis dat Lamborghini nog had liggen. De auto is vervolgens tussen 1983 en 1987 in de fabriek opgebouwd als SV/J, speciaal voor de toenmalige eigenaar van het Italiaanse sportwagenmerk. Veel experts erkennen deze auto echter niet als SV/J, omdat het chassis van de Miura S is gebruikt. Vandaar dat er 6 ‘erkende’ SV/J’s zijn, en één auto waar men discussie over heeft. Ondanks het bijzondere verhaal is deze auto niet het typische gespreksonderwerp als het over oldtimers gaat. Wellicht een goede optie om eens te benoemen als u met iemand over bijzondere klassiekers praat.
Alfa Romeo 6C 2500 (Tipo 256) Berlinetta Aerodinamica Touring
Een andere vergeten klassieker is deze Alfa Romeo 6C. Nu is de 6C op zichzelf absoluut geen onbekend of vergeten model, maar de 2500 Berlinetta Aerodinamica Touring is dat wél. De 2500, die zijn naam ontleent aan de cilinderinhoud van 2443 cc, was het laatste model van de 6C. Dankzij 125PK kon de 6C maar liefst 200 km/h bereiken, wat in 1940 erg snel was. Deze Tipo 256 werd daarom gebruikt voor onder meer de Mille Miglia en de 24 uur van Le Mans. Er zijn slechts 8 exemplaren van gemaakt, verdeeld over vijf Spiders en drie Berlinetta’s. De 6C Berlinetta heeft een aerodynamisch en complex ontwerp, en wordt gezien als opvolger van de 8C 2900 Le Mans Berlinetta uit 1938. De carrosserie is ontworpen door Touring, terwijl de auto’s klaar gemaakt werden voor de racerij door Scuderia Ferrari. In 1993 werd een incorrecte cabrioletversie van de 6C ontdekt, die vervolgens gereconstrueerd is door een samenwerkingsverband tussen Carrozzeria Touring, Carlo Ferlice Bianchi Anderloni en meestercoachbuilder Dino Cognolato. Deze opnieuw opgebouwde Berlinetta is in 2010 verkocht voor $748.000. Het was in 1939 al een van de duurste auto’s op de markt en is tegenwoordig ook nog altijd zeer waardevol. Er zijn niet veel exemplaren in omloop en ze worden bijna nooit ter veiling aangeboden. De auto heeft daarom in de loop van de jaren net wat minder aandacht gekregen dan hij met zijn bijzondere verhaal verdient. Ook de Alfa 6C Berlinetta is een interessante auto om eens met een andere liefhebber te bespreken.
Tot slot
Het gaat hier om twee bijzondere auto’s die soms wel eens vergeten worden wanneer het over speciale klassiekers gaat. Beide wagens hebben echter een bijzonder verhaal. Over de SV/J bestaat discussie hoeveel exemplaren ‘echt’ zijn, van de 6C weten veel mensen niet dat het ooit een van de duurste auto’s ter wereld was die bovendien door Touring ontworpen is. Door ze in deze blog besproken te hebben hopen we dat de twee speciale Italianen wat minder vaak vergeten zullen worden. Wilt u meer informatie over deze klassiekers? Neem vrijblijvend contact met ons op.