SLUITEN
Porsche sleutel

Onder de loep: Porsche sleutel

‘Vroeger’ was een sleutel ontwerpen voor een sportieve auto niet zo lastig. Aangezien de auto perse gestart moest worden met de sleutel, moest het een handige vorm zijn mét het bijbehorende stuk ijzer waarmee de wagen gestart kan worden. Een aantal merken houden gelukkig nog vast aan deze ‘formule’, waaronder Porsche. De Duitse sportwagens komen met een fraaie sleutel. In deze blog duiken we in de historie van de Porsche-sleutel.

In deze blog:

De historie van de Porsche-sleutel

De eerste modellen van het iconische merk uit Stuttgart hadden een heel simpel design. Sterker nog, het is eigenlijk nauwelijks design te noemen. Een stuk ijzer wat in het sleutelgat gestoken moet worden, met een stukje plastic om de sleutel goed om te kunnen draaien. Modellen als de 924 en 944 werden met deze sleutels geleverd. Destijds was het ook niet nodig om ‘meer’ te doen met de sleutel, aangezien zaken als centrale vergrendeling met afstandsbediening toen nog niet op auto’s zaten. De auto openen en op slot doen gebeurde door de sleutel in het sleutelgat in de deur te steken. Wel kregen de sleutels in de loop van de jaren een verfraaiing op het plastic, doordat ze werden voorzien van het Porsche logo. Zo kon iedereen die de sleutel zag liggen direct zien dat het om een echte Porsche ging!

De sleutel als afstandsbediening

Pas vanaf de 993 generatie van de 911 kwam Porsche met een autosleutel die tevens diende als afstandsbediening voor de centrale vergrendeling. In de loop van de jaren 80 kwamen meerdere fabrikanten met het idee om de auto open en dicht te kunnen doen met één druk op de knop. En dan is het wel zo handig als die knop op de sleutel zit waarmee de auto ook gestart kan worden. De 964 had nog een ‘oude’ sleutel, maar met de introductie van de 993 veranderde dit. Het resulteerde helaas wel in een sleutel die absoluut geen lust voor het oog was. Integendeel, veel liefhebbers vinden de sleutel van een 993 één van de lelijkste Porsche-sleutels die er ooit zijn gemaakt. Het grote voordeel was echter dat de auto van een afstand geopend én op slot gedaan kon worden.

Meer functies op de sleutel

Vanaf de 996 kwam Porsche met nog meer knopjes op de sleutel. De Duitsers vonden dat het handig was om ook de kofferklep te kunnen openen met één druk op de knop. Voorheen moest dit alles handmatig, maar sinds de 996 kan het met de sleutel. Ook nieuw was de functie om met de sleutel het cabriodak te bedienen. Wie dus een 996 cabriolet reed, kon met één druk op de knop het dak openen of sluiten. Erg gaaf.

Keyless entry, keyless go en een nieuwe vorm

Bij de 997 veranderde er ten opzichte van de 996 eigenlijk niks. De sleutel kreeg een andere vorm, maar de functies bleven gelijk. Dit veranderde echter drastisch in 2011, toen Porsche de 991-generatie van de 911 introduceerde. Bij deze sleutel is eigenlijk alles anders. Ten eerste heeft de sleutel nu de vorm van een 911. Jazeker, Porsche leverde gewoon sleutels in de vorm van de auto waar u in reed! Behalve een nieuwe vorm bevat de sleutel ook een aantal extra functies. Naast het bedienen van de centrale vergrendeling en de kofferklep, is het nu ook mogelijk om zonder de sleutel aan te raken het portier van de sportwagen te openen. Het enige wat hiervoor nodig is, is dat de sleutel dichtbij de auto is. De software van de auto zal de sleutel herkennen, waardoor de deuren ontgrendelen zodra u ze wil openen. Ook starten kan zonder de sleutel om te draaien. Zodra de sleutel in de auto is, kunt u simpelweg op de startknop drukken, waarna de zescilinder boxer tot leven komt. De modernste technologie, maar dan wél verpakt in een hartstikke gaaf jasje. Want een sleutel die lijkt op de auto is wel héél erg gaaf!

Tot slot

Wilt u meer informatie? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Neem contact op

Vehikel