SLUITEN
Porsche Geel

Porsche geel

Porsche geel

In tegenstelling tot veel andere autofabrikanten, staat Porsche altijd bekend om heldere, ongebruikelijke kleuren. Terwijl zwart, grijs of zilver doorgaans de auto-industrie domineren, speelden bij Porsche enkele heel verschillende kleuren een grote rol. Eén kleur is zelfs vernoemd naar een andere sportwagenfabrikant. Heiligschennis! In sommige gevallen halen gele Porsches aanzienlijk hogere prijzen dan modellen in meer ingetogen kleuren. In onze nieuwe editie van de Porsche kleurengids laten we u enkele Porsche-geeltinten zien uit de afgelopen decennia die ons bijzonder aanspraken.

Condor Geel – Het Porsche geel uit de vroege jaren 60

Aan het begin van de jaren 60 waren pastelkleuren erg in de mode. De Porsche 356 van 1960/61 werd bijvoorbeeld vaak besteld in Condor Geel. Dit Porsche geel was (helaas) niet lang verkrijgbaar. Het is een lichte, minder opdringerige tint geel. Het lijkt sterk op het later aangeboden champagngeel.

Veel Porsche 356-modellen werden destijds geschilderd in kleurcode 6010 of (Reutter) 743. Vooral open modellen schitterden graag in het Porsche Condor Geel. In combinatie met zwarte interieuraccenten is het contrast bijzonder effectief op de Speedster. Het dashboard was immers destijds ook in carrosseriekleur geschilderd.

Met hun gedurfde Signaalgeel bracht Porsche een echte cultkleur uit

Na de pastelkleuren durfden autobezitters eind jaren 60 en begin jaren 70 steeds vaker rijkere kleuren te bestellen. Porsche speelde in op de veranderende vraag en bood helderdere kleuren aan. Een Porsche geel genaamd Signaalgeel werd vanaf 1966 aangeboden op 911 en 912 modellen en geniet nog steeds cultstatus. Zelfs vandaag de dag is Signaalgeel nog steeds te bestellen via Porsche’s populaire “Paint-to-Sample” programma.

Met zijn rijke, heldere geel vertegenwoordigt het de flower power-tijdperk in de geschiedenis van Porsche, zoals bijna geen andere kleur dat doet. In de VS staat Signaalgeel liefkozend bekend als “Skittles-kleur”, verwijzend naar de kleurrijke kauwtabletten. Tot 1973 stond Signaalgeel bekend onder in totaal vier verschillende kleurcodes (R1007, 6823, 114 en 7272). Overigens is dit Porsche geel ook een van de minder vaak gekozen kleuren van de Porsche 911 Carrera RS 2.7.

Het Porsche geel uit Maranello – Ferrari geel

Ja, je hebt het goed gehoord. Er is één kleur in de geschiedenis van Porsche die daadwerkelijk Ferrari Geel werd genoemd. Het is waarschijnlijk het zeldzaamste Porsche geel ooit en werd geschilderd in 1992 en 1993 op speciaal verzoek van klanten. Modellen van het type Porsche 964 Carrera RS America en 964 Turbo hadden deze speciale kleur in zeer zeldzame gevallen.

De kleurcode 10L staat voor een helder, krachtig geel. Het is gebaseerd op het Ferrari Lichtgeel (FLY) of Giallo Fly en ziet er eigenlijk ook erg goed uit op Zuffenhausen sportwagens. Het is iets helderder dan het Porsche geel dat in de jaren 90 populair was – het Speed Yellow.

Speed Yellow – Porsche geel bij uitstek

Het eerdergenoemde Speed Yellow siert Porsche-modellen sinds 1993. Hoewel het vrij vaak te vinden is op de Porsche 911, en later ook op de Boxster en Cayman, kozen Porsche 968-rijders bijvoorbeeld niet al te vaak voor Speed Yellow. De kleurcode is X4, 12H of (L)12G. Speed Yellow kan, net als Signaalgeel, nog steeds worden besteld via het “Paint-to-Sample” programma (PTS).

Zijn uiterlijk lijkt sterk op Ferrari geel, maar iets donkerder van tint. 996/997 GT en Turbo modellen uit het begin van de jaren 2000 werden vaak besteld in Speed Yellow. Voertuigen die ook zijn uitgerust met bijpassende gele veiligheidsgordels zijn bijzonder in trek. Speed Yellow is over het algemeen een relatief vaak gekozen Porsche geel. Desalniettemin zijn 911 GT3’s en GT2’s in deze kleur meestal snel uitverkocht. Zoals de naam al aangeeft, moeten geïnteresseerden dus snel zijn!

Racing Yellow is de rechtmatige opvolger van Speed Yellow

In 2012 werd Speed Yellow geschrapt uit het reguliere kleurenpalet van Porsche. Sindsdien is Racing Yellow het nieuwe Porsche geel voor de bijzonder sportieve modellen. Dit komt omdat Racing Yellow doorgaans alleen voor de sportwagens van het merk was gereserveerd. Porsche had niet gepland om de aanzienlijk helderdere gele kleur te gebruiken voor de Panamera, Macan, Cayenne en Taycan.

1S1 of P3, zoals de kleur in de wereld van de schilders wordt genoemd, was de introductiekleur op de heruitgave van de Porsche 911 (Carrera) T voor het modeljaar 2018. Daarom is het percentage Racing Yellow Porsche 991.2 Carrera T behoorlijk hoog, terwijl de kleur behoorlijk zeldzaam lijkt op de andere modellen. Vooral een Porsche 918 Spyder zoals hierboven getoond, is een zeer zeldzaam gezicht om te aanschouwen.

Tot slot

Een gele Porsche is geen schande! Natuurlijk is er een bepaald gevoel voor stijl voor nodig. Maar een snelle auto in het geel, plus zwart interieur en bij voorkeur gecombineerd met gele veiligheidsgordels… een droom! Een late Porsche 356 in een prachtig pastel genaamd Condor Geel is ook gewoon een geweldige blikvanger.

Naar onze mening zal iedereen die kiest voor een gele Porsche worden beloond. Natuurlijk roepen gele auto’s uiteenlopende reacties op. Maar wie afstapt op een Speed Yellow Porsche 996 GT2 of een 964 Carrera RS afgewerkt in Ferrari Geel, kan niet anders dan glimlachen. Want geel brengt je eenvoudigweg in een goede stemming. Het straalt als de zon en biedt, net als rood of groen, bijvoorbeeld een zeer welkome sprankeling van kleur in de vaak anders zo ingetogen autowereld.

Vehikel