SLUITEN
Past Future Classics

Past Future Classics

Af en toe komt een merk met een serie waarvan ze toendertijd nog niet wisten dat het een echte future classic zou worden. Een recent voorbeeld is de vijfde generatie Maserati Quattroporte. Deze Italiaanse sedan mag vanwege zijn elegante lijnenspel én magisch klinkende V8 gerekend worden tot een lijst met wagens die op een dag gewilde klassiekers gaan worden. Vroeger had men echter ook auto’s waarvan al snel duidelijk was dat ze ooit tot de meest begeerlijke oldtimers zouden behoren. In deze blog vertellen wij u meer over een aantal modellen die destijds met recht het predicaat ‘future classic’ droegen.

In deze blog:

Ferrari 250-serie

In 1952 kwam Ferrari met een reeks modellen die allen de naam ‘250’ dragen. Dit refereert aan de inhoud van één cilinder: 250 cc. De auto is er in verschillende soorten, waaronder de SWB, de GTE (de eerste Ferrari waar Enzo Ferrari zelf in reed) en de GT California Spyder. De kers op de taart is de 250 GTO. Dit is in feite een homologatieauto voor de FIA Group 3 Grand Touring Car-klasse waar het Italiaanse sportwagenmerk deel aan wilde nemen. In 2018 werd een rood exemplaar uit 1962 geveild door RM Sotheby’s. De Ferrari bracht maar liefst $48.400.000 op, waarmee het de duurste auto ooit geveild is. Vanwege het prachtige design en de successen die de auto beleefde in de racerij werd de 250 al snel betiteld als future classic.

Jaguar E-Type Series 1

In 1961 bracht Jaguar een auto op de markt waarvan ook direct duidelijk was dat het een klassieker zou worden. De E-Type heeft een bijzonder fraai koetswerk en werd zelfs door Enzo Ferrari de ‘mooiste auto ooit’ genoemd. In eerste instantie monteerde men een 3,8 liter zes-in-lijn in de E-Type die afkomstig was van de XK150S. Het bijzondere aan de eerste 500 exemplaren is dat deze een vlakke vloer hebben en uitwendige motorkapsloten. Deze vroege E-Types zijn erg zeldzaam, en dus veel waardevoller dan latere exemplaren. Prijzen van meer dan €275.000 zijn voor deze auto’s geen uitzondering. Later volgde de Series 2, die een aantal uiterlijke wijzigingen kreeg en een vernieuwd interieur. Vervolgens kwam de Series 3, met weer een aantal kleine aanpassingen én een gloednieuw motorblok: de 5,3 liter V12. Al deze E-Types zijn gewilde auto’s geworden, maar de Series 1 spant qua waarde de kroon.

Porsche 356A

Het is misschien de allereerste productieauto van Porsche, toch bleek achteraf dat het een bijzondere wagen was. Een mooie carrosserie, een luchtgekoelde boxermotor en de vele successen die Porsche in de racerij boekte bezorgden de 356 A uiteindelijk de status van future classic. De ‘A’ is in de laatste 25 jaar veruit de populairste versie van de 356 gebleken. Inmiddels is de auto zó gewild dat er meerdere fabrikanten zijn replica’s van de auto bouwen. Maar voor een origineel exemplaar zult u diep in de buidel moeten tasten, omdat een goede 356 A ver over de € 300.000 kan kosten… Zijn opvolgers, de 356B en 356C, hebben ook de klassiekerstatus vergaard. Deze auto’s hebben een aantal uiterlijke wijzigingen ten opzichte van de A. Zo heeft de B een gewijzigde voorbumper inclusief grotere bumperrozetten die ongeveer 10 centimeter hoger zitten. Daarnaast zijn op de 356B de koplampen een stuk hoger geplaatst.

Mercedes-Benz 300 SL

Het is 1954 als Mercedes-Benz komt met een auto die later één van de populairste klassiekers ter wereld zal worden: de 300 SL. De wagen was in eerste instantie bedoeld om mee te racen. Zo werd er geracet tijdens de Mille Miglia en de Carrera Panamericana, waar de coureurs in de 300 SL grote successen boekten. Een bijzonder aspect van de coupéversie van de 300 SL zijn de Gullwing-deuren, die bij liefhebbers enorm tot de verbeelding spreken. Maar ook de roadster is een gewilde oldtimer. Een mooi exemplaar van zowel de roadster als de Gullwing kost minstens €1.000.000, hoewel op veilingen het dubbele ook mogelijk is. Een speciale uitvoering van de auto brengt echter nog veel meer op. Eén van de slechts 29 exemplaren van de Gullwing die beschikken over een aluminium carrosserie is namelijk geveild voor maar liefst $4,620,000. Aan de prijzen te zien is de 300 SL tegenwoordig een érg gewilde auto.

1954 Corvette Corvair

Last but not least: de 1954 Corvette Corvair. Dat deze auto zó bijzonder zou gaan worden was bij zijn introductie niet te voorzien. Echter, omdat er uiteindelijk maar één exemplaar gebouwd is, blijkt de coupé uniek. De Corvair was oorspronkelijk bedoeld als de gesloten versie van de prachtige Corvette C1, maar door de tegenvallende verkoopcijfers in 1954 vond men de introductie van de coupé een te groot risico. De enige 1954 Corvette Corvair ooit gebouwd staat op het moment van schrijven te koop voor $259.995. Maar dan heeft u wél een auto waar maar één exemplaar van bestaat. Uniek dus!

Tot slot

In het bezit komen van een van deze past future classics vergt een flinke investering, maar ze zijn het zeker waard. Bent u benieuwd of investeren in één van deze modellen of in een andere klassieker geschikt is voor u? Lees dan zeker onze blog ‘Investeren in Oldtimers – Deel 1’. Wilt u meer informatie over investeren in oldtimers? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Neem contact op

Team - Daryl Baars