SLUITEN
Porsche Geboortecertificaat

Onder de loep: Porsche Geboortecertificaat

Wie in het bezit is van een (klassieke) Porsche zal ongetwijfeld wel eens iets gehoord hebben over het zogeheten Porsche Geboortecertificaat. Maar, wat kunt u met zo’n certificaat? En wanneer wordt het precies afgegeven? U leest het in deze blog.

In deze blog:

De originaliteit van auto’s

Bij oldtimers is het vaak een uitdaging om te achterhalen of ze écht volledig origineel zijn. Een klassieke Porsche is hier geen uitzondering op. Wat er met ‘volledig origineel’ wordt bedoeld is dat de carrosserie, het motorblok en de versnellingsbak nog precies dezelfde zijn als waar de auto oorspronkelijk mee uit de fabriek kwam. Een auto die alle originele componenten nog heeft is meer waard dan een exemplaar waar aan geknutseld is. Dit geldt niet alleen voor klassiekers, maar óók voor youngtimers. Een goed onderhouden, origineel exemplaar is het meest gewild én daardoor het meeste geld waard.

Het Porsche Geboortecertificaat

Terug naar Porsche. Om het probleem van het aantonen van de originaliteit op te lossen kunnen eigenaren van een sportwagen uit Stuttgart bij de merkdealer een geboortecertificaat aanvragen. Porsche geeft met de afgifte van dit certificaat een verklaring over uw auto. Mocht de auto in de tussentijd een ander motorblok hebben gekregen of zijn overgespoten, dan zal dat op het certificaat terug te lezen zijn. Als de Porsche nog volledig origineel is, staat er op het document dat de fabriek verklaart dat alle nummers kloppen. Dit is voor eigenaren dus een handige manier om aan te tonen dat een auto origineel is, of juist te laten zien dat een motorblok ook daadwerkelijk vervangen is. Zeker voor mensen die hun sportauto van het Duitse merk willen verkopen is het certificaat erg handig, omdat het potentiële kopers direct informatie verschaft over wat de fabriek van de Porsche in kwestie vindt.

Wanneer wordt dit certificaat gegeven?

Het Geboortecertificaat is dus eigenlijk een verklaring over uw auto van Porsche zelf. Om een certificaat te verkrijgen zult u de officiële Porsche-dealer moeten berichten. Bij hen kunt u een aanvraag indienen. De dealer heeft vervolgens uw chassisnummer, motornummer en versnellingsbaknummer nodig. Daarnaast zult u zich moeten legitimeren en moet u kunnen aantonen dat de desbetreffende auto in uw bezit is. Gelukkig wordt dit ter plaatse gedaan, dus een rij- en kentekenbewijs volstaan.

Een aanvraag ingediend: wat nu? Het hangt van de leeftijd van uw Porsche af of de dealer snel een reactie kan geven op uw aanvraag. Zeker bij de oudere modellen is het soms nodig om gegevens op te vragen in Duitsland. Dan kan het tot vijf weken na aanvraag duren voordat u te horen krijgt of aan uw auto een certificaat wordt toegekend. Bij de wat jongere modellen volstaat de Nederlandse database soms, wat kan resulteren in een reactie binnen twee weken. Wanneer alle informatie gecontroleerd is wordt het certificaat voor u aangemaakt en klaargelegd bij de dealer. Het is een aardige procedure, maar dan heeft u wél een officiële verklaring van de fabriek over uw eigen auto.

Tot slot

Wilt u meer informatie? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Neem contact op

Team - Jeroen Gilles