SLUITEN
Jahreswagen

Onder de loep: Jahreswagen

De Jahreswagen is een term voor auto’s die kort gebruikt zijn door medewerkers van een autofabrikant. Deze auto’s worden later doorverkocht nadat de medewerker deze voor een korte duur heeft gebruikt. Dit kan een paar jaar zijn maar soms ook minder dan een jaar. Jahreswagens hebben vaak niet meer dan 10.000 km op hun teller staan, zijn vrijwel altijd vol opties en in smetteloze staat beschikbaar in allerlei automerken. Op die manier zijn het zeer aantrekkelijke occasions.

In deze blog:

Waar komt de Jahreswagen vandaan?

Het idee van de Jahreswagen komt oorspronkelijk uit Duitsland, wat al goed te horen is aan de naam. Aangezien de grootste auto industrie van Europa daar te vinden is, komt het niet als verassing dat ze in Duitsland als eerste hebben gedacht aan een slimme manier om auto’s aan te bieden aan hun werknemers. Wel is men in Duitsland vaak veel sneller uitgekeken op auto’s, waardoor men deze binnen enkele jaren vaak al in de verkoop zet. Dit heeft er mee te maken dat de Duitse automarkt al jaren als een tierelier loopt. Het komt ook steeds vaker voor dat Nederlanders hun auto laten importeren uit Duitsland. De Jahreswagens zijn veel goedkoper dan de gloednieuwe variant waar nog niet in gereden is en andere occasions hebben vaak veel meer kilometers gelopen. Daarom zijn Jahreswagens enorm in trek onder de Europese consumenten.

Prijsverschil Jahreswagen & Occasion

Er kan een flink verschil zijn in prijs van een jong gebruikte occasion en Jahreswagen. Het prijsvoordeel van een Jahreswagen uit Duitsland kan zelfs tot zo’n 35% oplopen in vergelijking met een occasion uit Nederland! Hierbij kunt u denken aan een voordeel tot wel tienduizend euro. Niet heel erg verrassend dat het importeren van Jahreswagens uit Duitsland zo populair is in Nederland.

Waar vindt u een Jahreswagen?

Omdat een Jahreswagen vrijwel altijd afkomstig is van een medewerker van de desbetreffende autofabrikant, zijn deze vaak te vinden bij een officiële merkdealer van onder andere:

  • Audi
  • BMW
  • Mercedes
  • Volkswagen

Jahreswagen garantie mogelijkheden

Er zit een standaard van een paar jaar fabrieksgarantie op alle auto’s die binnen Europa worden verkocht. Als u een Jahreswagen aanschaft, loopt die fabrieksgarantie ook gewoon nog door. U kunt dus altijd terecht bij de dealer als er iets mis is met uw auto en het maakt niet uit in welk land u zich dan bevindt, als het maar binnen Europa is.

Importeren Jahreswagen

Heeft het concept van de Jahreswagen uw interesse gewekt? Dan is de volgende stap het importeren. Het importeren van een Jahreswagen uit Duitsland is een relatief makkelijk proces. Zeker na de introductie van de Europese Unie is alles een stuk makkelijker geworden. Wel zijn er een aantal aspecten om rekening mee te houden als u overweegt een Jahreswagen te importeren. Bij het aanschaffen van een Jahreswagen moet u namelijk BPM aangifte doen. BPM is autobelasting die u betaalt wanneer u een auto importeert. Er zijn verschillende manieren om het BPM te berekenen waarbij de uitkomst enorm kan verschillen. Het is dus verstandig om een voordelige manier te vinden die een juiste uitkomst geeft van het BPM. Het beste is om de hulp van een expert in te schakelen, zodat u later geen probleem heeft bij de belastingdienst.

Het tweede aspect waar op gelet moet worden is hoe u de auto naar Nederland krijgt. Gelukkig is de afstand tussen Duitsland en Nederland niet enorm groot, waardoor u gemakkelijk uw Jahreswagen naar Nederland kunt rijden. Om een boete te voorkomen is het verstandig een tijdelijk kenteken aan te vragen voor deze reis. Zolang u denkt aan deze twee aspecten tijdens het importeren van uw Jahreswagen heeft u een groot voordeel bij de aanschaf van uw ‘zo goed als nieuwe’ auto.

Meer over importeren

Tot slot

Wilt u meer informatie? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Neem contact op

Team - Jeroen Gilles