Het logo op een auto is vaak de makkelijkste manier om het merk te achterhalen. Zeker wanneer u de auto zelf niet direct herkent. Autoproducenten hebben de afgelopen 100 jaar veel tijd en energie gestoken in deze herkenbaarheid. Diverse logo’s zijn door de jaren heen meerdere malen aangepast tot de logo’s die je vandaag de dag om je heen ziet. Maar waar komen deze logo’s eigenlijk vandaan? In deze blog praten wij u bij over de verhalen achter de logo’s van enkele bekende automerken.
In deze blog:
Aston Martin logo
Het bekende Britse automerk Aston Martin heeft een eigentijds en elegant logo. Het begon echter in 1914 met een eenvoudig, rond embleem, waarin de letters A en M over elkaar heen geplaatst zijn. Acht jaar later kwam men met een badge waarin de volledige naam van het Britse sportwagenmerk uitgeschreven stond, maar pas in 1932 werd het eerste logo met de bekende ‘vleugels’ ontworpen.
De vleugels vinden hun oorsprong in het oude Egypte en zijn gebaseerd op de scarabee (mestkever). In het oude Egypte werd de Scarabee als een heilig dier beschouwd. Er werd namelijk gedacht dat de kever spontaan uit mest ontstond. Hierdoor werd de kever het symbool van wederopstanding. Het woord ‘wederopstanding’ kenmerkt de historie van Aston Martin. In een latere blog vertellen we hier meer over.
Het ontwerp is door de jaren heen licht aangepast, maar is nooit ingrijpend gewijzigd. Wel is er tegenwoordig een variant op het logo bij gekomen: er is namelijk een carbon logo beschikbaar op de meest sportieve Astons. Voor zover een ‘standaard’ Aston Martin nog niet sportief genoeg is natuurlijk…
Jaguar logo
We blijven nog even in Britse sportwagensferen met het uit Blackpool afkomstige Jaguar. Dit in 1922 opgerichte merk kreeg na de Tweede Wereldoorlog zijn huidige naam, en daar hoort natuurlijk ook een nieuw logo bij. Jaguar heeft er twee: een ronde badge met daarop de brullende kop van een jaguar, en een embleem met het silhouet van een naar links springende jaguar.
Dit laatste exemplaar werd vroeger ook in driedimensionale vorm gebruikt als ‘hood ornament’ op de meest luxe Jaguars, zoals de toenmalige XJ. Dit springende beeld is de spirit animal van de Britse autobouwer en staat voor kracht, precisie, vermogen en elegantie – eigenlijk precies de eigenschappen die een echte Jag ook heeft.
De zilveren kleur van de springende jaguar staat voor verfijning, terwijl de rode achtergrond van het ronde logo staat voor sportiviteit. De sportieve F Type is bijvoorbeeld voorzien van het rode logo in de grille, terwijl de luxe XJ een zilveren exemplaar heeft. Zo is het eenvoudig te herkennen welke insteek de auto heeft die voor u staat: sportief, of juist luxe.
Porsche logo
Vanuit Groot-Brittannië gaan we naar het zuiden van Duitsland. Het in Stuttgart gevestigde Porsche heeft een erg fraai logo dat zeker het bestuderen waard is. Over het ontstaan ervan gaan verschillende verhalen.
Eén van deze verhalen is dat de initiatiefnemer voor het logo de Amerikaanse auto-importeur Max Hoffman is. Hij ontmoette Ferry Porsche in New York. Porsche zou tijdens een diner aan Hoffman gevraagd een visueel aantrekkelijk ‘kwaliteitskeurmerk’ voor zijn sportwagens te ontwerpen, waarna laatstgenoemde op een servet een eerste ontwerp heeft geschetst.
Het andere verhaal is dat Franz Reimspieß het logo heeft ontworpen, waarna Erwin Komenda (die tevens betrokken was bij het ontwerp van de eerste 911) het logo afgemaakt heeft.
Welk verhaal er ook juist is, de afkomst van het Porsche-embleem is duidelijk. Het geel-rood-zwarte schild is namelijk het wapen van Württemberg-Hohenzollern, terwijl het paard overgenomen is uit het officiële stadswapen van Stuttgart. Bovenaan het schild prijkt de naam ‘Porsche’. Het logo bestaat dus uit verschillende elementen, die elk op hun eigen manier verbonden zijn aan het Duitse sportwagenmerk.
Ferrari logo
Zo’n 500 kilometer ten zuiden van Stuttgart ligt het plaatsje Maranello. Een zeer bekend Italiaans dorpje, want dit is de vestigingsplaats van Ferrari. De iconische supercarbouwer heeft een logo dat tot de verbeelding spreekt.
Het verhaal achter het logo is inmiddels vrij bekend. De gele achtergrond is een verwijzing naar Modena, de geboorteplaats van Enzo Ferrari. Giallo Modena is de officiële kleur van deze stad. Meer hierover in onze blog ‘Ferrari geel of Ferrari rood‘.
Het paard is echter afkomstig van een Italiaanse held uit de eerste wereldoorlog. Na het winnen van een race in Ravenna verzocht de moeder van Francesco Baracca (lid van Italiaanse luchtmacht) aan Enzo om het symbool wat haar zoon Francesco op zijn gevechtsvliegtuigen schilderde te gebruiken op zijn racewagens. Dit symbool is het bekende steigerende paard, ook wel de Cavallino Rampante genoemd.
De bovenzijde van het logo bestaat uit de Italiaanse vlag en het woord ‘Ferrari’. Aan de zijkant van de sportwagens zit vaak nog een geel schild gemonteerd. Het heeft dezelfde gele kleur en hetzelfde steigerende paard, maar is voorzien van de letters S en F. Deze letters staan voor Scuderia Ferrari, wat verwijst naar het race-erfgoed van het bekende Italiaanse merk.
Audi logo
Vanuit het prachtige Italië gaan we weer terug naar Duitsland. Net wat noordelijker dan Stuttgart ligt namelijk de plaats Ingolstadt. Het thuis van één van de ‘Duitse drie’, te weten het ‘merk met de vier ringen’. Het gaat hier uiteraard over Audi.
Vaak wordt de vergelijking met het symbool van de Olympische Spelen gemaakt, maar weinig mensen weten dat het logo van Audi ook daadwerkelijk geïnspireerd is op het sportevenement. In 1936 zouden de Spelen namelijk naar Duitsland komen, waardoor men deze historische gebeurtenis graag wilde eren. Omdat Audi voortkomt uit een samenwerking tussen vier automerken, werd er gekozen voor vier ringen. De ringen zijn in elkaar gehaakt om de goede band tussen de betrokken bedrijven te symboliseren.
Tot slot
U bent nu op de hoogte van de herkomst van logo’s van enkele bekende autofabrikanten. Vaak zit er een leuk, bijzonder verhaal achter. Houd onze blogs goed in de gaten, want er komt binnenkort een tweede deel in deze reeks aan… Wilt u meer informatie over logo’s? Neem vrijblijvend contact met ons op.