SLUITEN
Oldtimer aanschaffen

Oldtimer aanschaffen? Voorkom teleurstelling

Een klassieke auto aanschaffen doet u natuurlijk niet zomaar. Vaak is dit een langgekoesterde droom, om ooit eens dat ene model aan te schaffen waar u al zo lang van droomt. Of misschien heeft u al een aardig gevulde garage, maar komt er een auto voorbij die u niet kunt laten staan. Hoe dan ook, wanneer de tijd rijp is om een klassieker te kopen, is het belangrijk dat u zorgvuldig overgaat tot de aankoop. Maar waar moet u op letten? In deze blog geven wij dé checklist die u kunt gebruiken als u een oldtimer aan gaat schaffen!

In deze blog:

1. Bepaal wat u wilt

Het ligt misschien voor de hand, maar als u een klassieker koopt is het belangrijk om exact te weten welk model, welke uitvoering en welk bouwjaar u wilt hebben. Sommige bouwjaren zijn wellicht gewilder en daarom wat duurder (en waardevaster!), maar ook het uitrustingsniveau van de auto kan een rol spelen. Bekijk daarom op voorhand wat uw wensen zijn, maar ook wat uw “no-go’s” zijn. U kunt dan gerichter op zoek gaan naar de klassieker die u wil hebben, zodat u geen tijd verdoet met het bezichtigen en proefrijden van modellen die het nét niet voor u zijn.

2. Ga met zijn tweeën bezichtigen

Heeft u zelf niet genoeg verstand van bijvoorbeeld de techniek van een auto, zorg dan dat u iemand meeneemt die dat wél heeft. Maar ook als u zelf kundig bent op alle vlakken die met de klassieker te maken hebben, is het zeker aan te bevelen om iemand met u mee te nemen tijdens de bezichtiging. Twee mensen zien immers meer dan een, maar twee mensen weten ook meer dan een. Zorg dat u altijd een rolverdeling afspreekt, zodat een eventuele onderhandeling soepel verloopt. Daarnaast is het belangrijk om goed te tijd te nemen, zodat u allebei kunt kijken of dit inderdaad een auto is die het geld waard is.

3. Bezichtig een klassieker met een onderhoudshistorie

Dit punt ligt wellicht voor de hand, maar mag zeker niet onbenoemd blijven. De onderhoudshistorie geeft een stukje zekerheid, waardoor u een beter beeld kunt vormen over de auto in kwestie. Aan de hand van de rekeningen kunt u goed zien hoe de vorige eigenaar qua onderhoud met de oldtimer omgegaan is, om op die manier een beter algeheel beeld te kunnen schetsen van de auto zelf. Natuurlijk is het bij oude auto’s niet altijd mogelijk om de volledige historie te bekijken, omdat deze er simpelweg niet altijd meer is. Zorg dan dat u iets van documentatie kunt krijgen om in ieder geval het recentere onderhoud even te controleren. Zit er helemaal geen historie bij de auto? Beoordeel dan of u dit een probleem vindt. Bij sommige auto’s zal het geen kwaad kunnen, maar zeker bij de modellen uit het hogere segment is een kloppende historie waardeverhogend. Bij een eventuele verkoop krijgt u dan een hoger bedrag terug. Ook verkoopt u een klassieker mét historie een stuk makkelijker dan een exemplaar zónder historie.

Sommige klassiekers hebben matching numbers, wat de waarde kan verhogen. Het is erg belangrijk om dit goed te controleren. Beweert een verkoper dat zijn auto machting numbers heeft, zorg dan dat u kunt controleren of dit ook écht zo is. Als het inderdaad klopt, is dit een goede indicatie dat de oldtimer in originele staat is.

4. Bekijk of er genoeg beschikbare onderdelen zijn

Als u van plan bent om met uw oldtimer te gaan rijden, zal er af en toe een onderdeel vervangen moeten worden om de auto in goede staat te houden. Wanneer bepaalde onderdelen heel lastig te verkrijgen zijn, kan het moeilijk worden om uw oldtimer rijdend te houden, of zal hij een lange tijd stilstaan bij een defect. Bij zeldzame klassiekers is de kans groot dat er weinig onderdelen beschikbaar zijn, en dat het heel lastig is om aan deze onderdelen te komen. Dit kan ervoor zorgen dat áls uw auto stuk gaat, hij een lange tijd niet zal kunnen rijden tot u of een monteur het juiste onderdeel kunnen verkrijgen. Uiteraard is de prijs van zeldzame onderdelen ook een stuk hoger dan die van onderdelen die in massa zijn geproduceerd. Het kan soms lonen om een klassieker te kiezen waarvan er wat meer geproduceerd zijn, omdat er dan vaak goede onderdelen tegen een lagere prijs beschikbaar zijn. Hierdoor kunt u bij een defect de auto snel laten repareren en binnen afzienbare tijd weer heerlijk kunnen rijden.

5. Check het taxatierapport

Last but not least: controleer áltijd het taxatierapport, als dit bij de auto aanwezig is. Veel klassiekers zijn getaxeerd, omdat men een taxatie nodig heeft om een WA-beperkt-casco of WA-casco oldtimerverzekering af te sluiten. De taxatiewaarde zal niet altijd gelijk zijn aan de verkoopwaarde, maar geeft in ieder geval goed weer wat een auto waar zou zijn als de verzekering gaat uitkeren. Een auto kopen bóven de taxatiewaarde is dus niet verstandig. Ook zegt het taxatierapport wel wat over de staat van de auto. Als de klassieker namelijk in slechte staat is, zal de taxatiewaarde lang niet zo hoog zijn als bij een degelijk exemplaar.

Tot slot

Als laatste tip willen wij u meegeven om veel onderzoek te doen. Door online verschillende klassiekers te bekijken en eventueel actief te zijn op een forum, kunt u nog voordat u een auto bekijkt al enigszins bepalen wat een ‘goed’ exemplaar allemaal wel of niet moet hebben. Ook kan het lonen een aantal exemplaren te bezichtigen, voordat u de knoop doorhakt ten aanzien van een bepaald exemplaar. Maar meerdere auto’s bekijken hoeft natuurlijk niet altijd. Want staat u naast uw droomauto, klopt alles en heeft u er een goed gevoel over? Laat hem dan niet lopen en ga er gewoon voor!

Heeft u uw perfecte oldtimer nog niet kunnen vinden en wilt u meer informatie? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Neem contact op

Team - Daryl Baars