SLUITEN
Mille Miglia

Mille Miglia: een legendarische race

Dit jaar wordt de 38e editie van de Mille Miglia tourrit verreden. Ondanks het uitstellen van de start naar 22 oktober vanwege COVID-19, belooft ook deze editie weer een spektakel te worden. Deze tourrit voor oldtimers kent een lange historie en kan dankzij zijn populariteit bestempeld worden als de crème de la crème van de hedendaagse autosport.

In deze blog:

Deelname

Deelname aan de Mille Miglia is zeer exclusief en alleen gegund aan de juiste persoon die over de juiste auto van tussen 1927 en 1957 beschikt. Jaarlijks trekt het evenement duizenden autoliefhebbers die in de Noord-Italiaanse dorpjes de prachtige oldtimers komen bekijken. In deze blog lees je over het ontstaan van de race, de hedendaagse vorm en de strenge selectie die bij het evenement komt kijken.

Aanmelden voor de 1000 Miglia

Volgend jaar ook meerijden met de Mille Miglia? Dat gaat helaas niet zomaar. Zo’n 400 auto’s doen jaarlijks mee aan de rit, maar deze zijn allemaal streng geselecteerd. Een commissie bepaalt wie van de ingeschreven personen er mee mogen doen en ook welke ingeschreven auto’s bij de keuring mogen verschijnen. De selectie van auto’s is onder andere gebaseerd op bouwjaar. Zoals gezegd is de rit alleen bedoeld voor auto’s die gebouwd zijn tussen 1927 en 1957. Tussen die jaren werd de originele 1000 Miglia race verreden, maar daarover later meer.

Voertuigselectie

Verder worden de meest iconische auto’s uitgekozen, wat het startveld zeer indrukwekkend en interessant maakt. Zo ziet u oude Ferrari ’s rijden die tientallen miljoenen waard zijn, maar ook de Fiat Topolino doet regelmatig mee. Niet omdat hij zoveel waard is – voor €20.000 vindt u al een mooi exemplaar – maar omdat deze auto een deelnemer was van de originele races. Enkele Topolino’s die deelnamen aan de originele races zijn dankzij dit legendarische evenement flink in waarde gestegen. Een mooi voorbeeld van een goede investering.

Na de selectie

Na de selectie moeten alle auto’s verschijnen op de keuring die gebeurt in de straten van de stad Brescia. Als toeschouwer kunt u daar langs de auto’s lopen en de deelnemers, vaak niet onbekend, ontmoeten. Alleen zuiver originele auto’s worden goedgekeurd. Al met al is deelname aan de Mille Miglia dus niet voor iedereen weggelegd. En dan hebben we het nog niet eens over het inschrijfgeld van € 15.000. Diegene die wel meerijden zijn echter wel een prachtige ervaring rijker.

Mille Miglia: historie en heden

In 1927 werd de eerste 1000 Miglia gereden als endurancerace langs de dorpen van Noord-Italië. Fabrikanten als Ferrari en Alfa Romeo deden mee aan wat al snel een zeer prestigieuze race werd. De route werd regelmatig aangepast, dus waren er de iconische rode pijlen om de coureurs de goede kant op te wijzen. Veel van de oude tradities zien we ook nu terug tijdens de Mille Miglia. De keuring, de auto’s en niettemin het grote feest. In de dorpen juichen de bewoners de coureurs toe en autoliefhebbers komen van ver om de prachtige oldtimers – toen de nieuwste sportwagens – te bewonderen.

Omdat de auto’s steeds sneller werden, begonnen straatraces ook met de jaren gevaarlijker te worden. Na verschillende incidenten tijdens meerdere races, werd besloten om de Mille Miglia race na 1957 niet meer te organiseren. In dat jaar kwamen er 11 mensen om na een crash met een Ferrari.

De tourrit in zijn huidige vorm bestaat ook alweer vanaf 1982. De 1000 Miglia is nu geen race meer en alleen bedoeld voor auto’s uit de periode van het originele evenement. Behalve dat vindt u er nog steeds dezelfde feestelijke sfeer en waanzinnige auto’s. De Mille Miglia is met recht een legende binnen de autowereld.

Sfeerimpressie? Klik hier

Tot slot

Wilt u meer informatie? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Neem contact op

Team - Jeroen Gilles