SLUITEN
Klassieke auto kopen

Klassieke auto kopen? Dit moet u weten!

Wilt u een klassieke auto kopen? Een waardevolle oldtimer wordt vaak om twee redenen gekocht. De eerste reden is emotie. Een oldtimer wekt een bepaald gevoel op; misschien door herinneringen of simpelweg door het nostalgische uiterlijk. Niks gaat boven de lijnen van een Jaguar E-Type series 1, Maserati A6 of een Porsche 356C. De tweede reden komt uit een financieel oogpunt. Volledig originele en goed gepreserveerde / goed gerestaureerde oldtimers worden namelijk in meer of mindere mate meer geld waard naarmate de objecten ouder worden. Dat maakt deze objecten een leuke en waardevolle manier om geld te beleggen.

Net als bij iedere auto zijn er bij de aankoop van een klassieker bepaalde zaken om op te letten. In deze blog hebben wij de meest belangrijke op een rij gezet voor u.

In deze blog:

Klassieke auto kopen: aandachtspunten

Omdat klassieke auto’s al langere tijd meegaan, heeft ieder exemplaar een eigen verhaal. Een auto kan altijd netjes onderhouden zijn en vooral binnen hebben gestaan, of juist veel zijn gebruikt in de jonge jaren en pas later als Oldtimer zijn gerestaureerd.

Controleer de historie

Linksom of rechtsom is het ten alle tijden belangrijk dat de volledige historie van de auto bekend is. En dat kan. Zelfs bij auto’s uit de jaren ’30 kan de documentatie compleet zijn. Een leuk voorbeeld: Wij hebben recent een Mercedes-Benz 190 SL verkocht waarvan wij zelfs een foto hebben uit 1957, genomen voor de showroom.

Weet wat u gaat kopen

Het belangrijkste is dat u zich inleest in de auto. Maar zelfs dan kunt u dingen missen. Wij raden u aan een kenner te vinden die zich gespecialiseerd heeft in een bepaald type auto. Ook zijn er online diverse boeken te vinden met belangrijke informatie, zoals bijvoorbeeld het boek ‘Investing in Cars’ door Automobiliteitshistoricus Vincent van der Vinne.

Als de historie van de auto niet bekend is, zullen het restauratierapport en het taxatierapport leidend zijn. Ontbreekt één van deze twee of beide, dan is ons advies niet verder te gaan met de auto. De waardes van deze auto’s wordt volledig bepaald door de staat van het voertuig én de documentatie.

Let op: de taxatiewaarde van het voertuig is vaak niet de reële waarde. In veel gevallen ligt de marktwaarde zelfs lager. Kijk daarom goed op het internet en bel rond om een goed beeld te krijgen bij de waarde die u hoort te betalen voor het voertuig.

Visuele controle

Net als bij een ‘normale’ auto zijn er bepaalde zaken die u kunt checken bij het bekijken van een klassieker. Belangrijke indicatoren zijn roest en versleten plekken. Ook patina, roest onder de lak, kunt u al vrij snel herkennen.

Zet de auto ook even op de brug. Kijk ook goed naar lasnaden op het plaatwerk. Oude auto’s werden gelast en de lasnaden hiervan lagen altijd bloot onder een dun laagje verf. Als de lasnaden niet meer zichtbaar zijn kan dit er op duiden dat de auto meerdere keren is overgespoten. Is de kleur origineel? Heeft het object schade gehad wat overgespoten is? Dit kan van invloed zijn op de waarde van een auto.

Luisteren

Start de auto ook op een koude motor. Luister goed naar afwijkende geluidjes. Laat de motor echter warmlopen voordat u gaat proefrijden. Oldtimers zijn erg gevoelig voor het rijden met een koude motor. Deze auto’s verdienen het om met respect behandeld te worden.

Controleer de kilometers

Let ook op de kilometers. De kilometers op de teller kunnen afwijken van de kilometers sinds de motor is gerestaureerd. Het is belangrijk om te weten hoeveel de motor heeft gelopen sinds het restauratieproces. Dit hoort ook aantoonbaar te zijn.

Hulp nodig?

Uiteraard zijn er nog veel meer aandachtspunten. Heeft u hulp nodig bij het aanschaffen van een waardevol, klassiek object? Wij denken graag met u mee.

Neem contact op

Waarom koopt u een klassieke auto?

Hoewel de bovenstaande tips vooral gefocust zijn op de staat van een klassieker, is het nog niet gezegd dat u naar een auto in topstaat opzoek bent. Er zijn genoeg liefhebbers die de meeste voldoening halen uit het opknappen van een ouder exemplaar. Ga dus voor uzelf na waarom u een klassieke auto wilt kopen.

Stel dat u inderdaad van plan bent om aan de klassieker te sleutelen. Dan nog is het bepalen van de staat waarin een auto verkeert van belang. De kosten die gemoeid zijn met het opknappen of restaureren kunnen snel oplopen. Als u een doelstelling heeft de auto met winst te verkopen zult u hier rekening mee moeten houden.

Als u op zoek bent naar een klassieker in topstaat die u misschien als investering wil gebruiken, is het zaak te letten op de bovenstaande aandachtspunten. Maar ook de stalling van de auto is bepalend. Een waardevol object hoort warm en droog opgeslagen te worden om roest te voorkomen. Als u een klassieke auto gaat aanschaffen, is het slim om een budget voor uzelf op te stellen. Neem daarin niet alleen de aankoopprijs, maar ook het beoogde onderhoud en andere kostenposten mee. Om dat soort kosten in te schatten, kunt u praten met eigenaren van hetzelfde model als waar u naar opzoek bent. Denk bijvoorbeeld aan een forum of een club. Ervaringsdeskundigen kunnen u vast veel vertellen en leren.

Daarnaast is het een goed idee om onze blog over De Fiscale Voordelen van Oldtimers te bekijken. Daarin leest u over alle kosten die komen kijken bij het bezitten van een Oldtimer. Wilt u starten met het investeren in oldtimers? Lees dan onze blog Investeren in Oldtimers – Deel 1.

Investeren in Oldtimers

Tot slot

Wilt u meer informatie? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Neem contact op

Team - Daryl Baars