SLUITEN
Verbod contante betalingen boven € 3.000

Kabinet: verbod contante betalingen boven € 3.000

In deze blog:

Het kabinet is van plan een verbod op te leggen op contante betalingen vanaf € 3.000. Wanneer deze wijziging ingaat is nog niet bekend. Voorheen hoefden alleen bedragen boven de € 10.000 nog te worden aangegeven en daarvoor waren dat nog bedragen boven € 15.000. Nu is deze regel dus flink aangescherpt en mogen bedragen boven de € 3.000 überhaupt niet meer contant betaald worden.

Het verbod is tegelijkertijd ingegaan ter ingang van de wijziging Wet ter voorkoming witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Dit verbod is één van de maatregelen waarmee de ministerraad heeft ingestemd of terrorismefinanciering en witwassen effectiever te bestrijden. Dit verbod is geldig voor:

  • Handelaren – Beroeps- of bedrijfsmatige kopers en verkopers van goederen
  • Iedereen die contant wil afrekenen bij het aanschaffen van iets dat meer dan €3.000 kost

Wwft

De Wet ter voorkoming witwassen en financieren van terrorisme bestaat al sinds 15 juli 2008. Onder witwassen valt het illegaal verkregen vermogen wat legaal wordt gemaakt, waardoor de illegale herkomst niet langer zichtbaar is. Terrorismefinanciering spreekt over vermogen dat gebruikt wordt om terroristische activiteiten mogelijk te maken. De partijen die mogelijk verplichtingen opgelegd krijgen door de Wwft zijn:

  • Verkopers en aankopers goederen
  • Bemiddelaars bij verkoop en aankoop goederen
  • Bemiddelaars en makelaars onroerende zaken
  • Taxateurs onroerende zaken
  • Domicilieverleners en exploitanten van pandhuizen
  • Financiële instellingen – Banken, casino’s, geldwisselkantoren, beleggingsinstellingen, bepaalde verzekeraars en trustkatoren
  • Vrije beroepsbeoefenaren – Advocaten, accountants, administratiekantoren, belastingadviseurs en notarissen

Witwassen in de autobranche

Eén van de meest gevoelige branches voor het witwassen door criminelen is de autobranche. BOVAG, de branchevereniging had al eerder aangegeven liever te zien dat contante betalingen volledig verdwijnen en er meer transparantie komt over hoe ver de onderzoek plicht van een autobedrijf gaat. Jaarlijks worden er volgens het kabinet voor miljarden euro’s witgewassen wat een gevaar is voor de legale economie.

Bij Vehikel zijn wij op de hoogte van deze ontwikkelingen in de autobranche en wij willen ons steentje bijdragen om witwassen tegen te gaan. Daarom vinden bij Vehikel alle transacties plaats via de bank. Wij streven naar transparantie en eerlijkheid. Immers kunt u alleen zo met een gerust hart met ons zakendoen.

Tot slot

Wilt u meer informatie? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Neem contact op

Vehikel