SLUITEN
Historie: Volkswagen AG

Historie: Volkswagen AG

De Volkswagen Groep (VW AG) is een van de grootste drie autofabrikanten ter wereld. Volkswagen AG kent een groot netwerk aan automerken en met een jaarlijkse productie van 10 miljoen voertuigen strijdt het om de eerste plek met Toyota en General Motors.

In 2019 was Volkswagen wederom het meest verkochte merk in Nederland. Ondanks enkele tegenslagen, zoals het milieuschandaal in 2015, is Volkswagen altijd populair geweest vanwege de degelijkheid in combinatie met betaalbaarheid. Vanuit dat motto is Volkswagen ontstaan en haalt het nog steeds zijn succes.

In deze blog:

Het ontstaan van Volkswagen AG

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Volkswagen opgericht om een goedkope en zuinige gezinsauto op de markt te brengen. Omdat er in die tijd vooral armoede heerste, bleek de allereerste Volkswagen Kever een enorm succes. Zoals Philips dat met Eindhoven deed, zorgde Volkswagen voor het ontstaan van de stad Wolfsburg door daar de arbeiders te huisvesten. In Wolfsburg staat nog altijd het hoofdkantoor.

Omdat de auto’s zo betaalbaar waren, werden er destijds al 150.000 Kevers per jaar geproduceerd. Daarnaast was Volkswagen zijn tijd ver vooruit met een spaarsysteem, waardoor mensen met weinig geld een soort financiering konden krijgen. Zo waren de Volkswagens voor iedereen toegankelijk.

Een van de eerste bazen van de Volkswagen fabriek heette Ferdinand Porsche (die toen ook al zijn eigen automerk had). Porsche is tevens de ontwerper van de Volkswagen Kever. Daar is al de eerste link te vinden naar het grote netwerk aan automerken dat Volkswagen AG vandaag de dag bezit. 

Het netwerk van Volkswagen AG

Zoals gezegd is de Volkswagen Groep dus eigenaar van Porsche, maar daar houdt het zeker niet op. Skoda, Seat, Bentley, Audi, Scania en MAN zijn ook namen die onder Volkswagen vallen. Bij Audi horen nog eens Lamborghini, Bugatti en motorfabrikant Ducati. Op die manier krijg je een groot netwerk dat zorgt voor die jaarlijkse productie van 10 miljoen voertuigen.

Dat netwerk is ook een verklaring voor de overeenkomsten tussen sommige auto’s. Het is u vast wel eens opgevallen dat een Seat Ibiza en Volkswagen Golf veel gemeen hebben. Of wat dacht u van de sleutel van een Lamborghini? Vrijwel identiek aan een Audi sleutel. Wie er op gaat letten, zal overal linkjes vinden tussen de verschillende merken en dat is ook niet vreemd. Het ontwikkelen van knoppen, software, motoren etc. kost veel geld. Door componenten te delen tussen automerken bespaart Volkswagen AG veel geld en kan het zijn auto’s voor een aantrekkelijke prijs aanbieden. Volkswagen staat bekend als een zeer degelijk merk en dat komt niet op de laatste plaats doordat alle onderdelen en technologie zo goed zijn doorontwikkeld.

Voorsprong door techniek

Die technologie is iets waarmee de Volkswagen Groep zich onderscheidt. In 2016 werd het uitgeroepen tot ‘meest innovatieve volumemerk’ wat kwam door technieken als Park Assist en Emergency Braking. Nog steeds staat Volkswagen vooraan als het gaat om hulpsystemen en software die je in vrijwel alle modellen kunt tegenkomen.

Ook ontwikkelingen op het gebied van elektrisch rijden houden Volkswagen bezig. Zo zijn er al elektrische versies van bijvoorbeeld de VW Golf, is er de Audi e-tron lijn en in de komende jaren zal er een volledig nieuwe lijn op de markt komen: de Volkswagen ID. lijn. Tot die lijn behoort onder andere de ID-R. Het prototype van dat model verpulverde met ruim 40 seconden het Nürburgring record voor elektrische auto’s.

Ook met de Porsche Taycan was er een innovatie op het gebied van elektrische sportauto’s. De Volkswagen Groep heeft als doel om van automaker te transformeren tot wereldwijde leider in duurzame mobiliteit. Met een budget van €11,6 miljard werken zij daar hard aan.

U kunt er dus zeker van zijn dat er de komende jaren nog vele vernieuwingen zullen komen uit het kamp van Volkswagen.

Tot slot

Wilt u meer informatie? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Neem contact op

Vehikel