SLUITEN
Rolls Royce Corniche V

Historie: Rolls Royce Corniche

Er zijn weinig auto’s die zo veel klasse uitstralen als een Rolls Royce. Wie in de jaren 60 en 70 een auto wilde aanschaffen in het hoogste segment, kon niet het merk heen. Al in 1965 kwamen de Britten met de iconische Silver Shadow I. Op het platform van deze auto baseerde de luxe autobouwer ook de Silver Shadow Coupé en de Silver Shadow Drophead Coupé. In 1971 kwam de opvolger: de Rolls Royce Corniche. Hij was er net als de Silver Shadow als coupé en als cabriolet.

In deze blog:

Rolls Royce Corniche V

De Corniche V (2000)

De Rolls Royce Corniche V gold in 2000 als het absolute vlaggenschip van Rolls Royce en was de duurste wagen die het merk in haar catalogus had. Klanten konden hun luxe cabriolet geheel naar eigen smaak uitrusten met een enorm palet aan kleuren en opties, om zo hun wagen te onderscheiden van de andere exemplaren. Dit maakt dat elke Corniche uniek is in zijn details, en het haast onmogelijk is om twee precies dezelfde uitvoeringen tegen te komen.

Rolls Royce Corniche V

Een historisch correcte aandrijflijn

Om de cabriolet in alle rust te kunnen voortbewegen, ligt er een 6,75 liter V8 onder de lange motorkap. Dit is niet zomaar een motorblok, maar eentje met een roemrijke historie. Hij werd voor het eerst gemonteerd in de Silver Cloud II en kwam ook de Phantom V te liggen. Pas toen Rolls Royce overgenomen werd door BMW werd de productie van het blok gestaakt, nadat het bijna 40 jaar in verschillende uitvoeringen gebruikt was. Deze Corniche is de laatste auto die over de 6,75 liter achtcilinder beschikt. In deze laatste versie van het motorblok beschikt u over 329PK, waardoor de Rolls vermogen over heeft. Maar met name het enorme koppel van 738 Nm zorgt ervoor dat de Corniche zonder enige moeite over het asfalt beweegt. Hierdoor brengt hij zijn inzittenden uitermate comfortabel naar hun bestemming, want de achtcilinder zal nooit hard hoeven werken om de auto vooruit te laten gaan. Dat maakt dat u in deze Corniche uiterst relaxed onderweg bent.

Rolls Royce Corniche V

Een zeldzaam model

Los van het comfort en de luxe rijdt u ook in een uiterst bijzondere auto. De vijfde generatie Corniche is namelijk de laatste Rolls Royce die uitkwam voordat het merk overgenomen werd door BMW. Ook is dit het laatste model dat in de fabriek in Crewe is gebouwd. Omdat er slechts 374 handgebouwde exemplaren de fabriek hebben verlaten is de auto erg zeldzaam. Van deze 374 auto’s zijn er maar 122 linksgestuurd, wat een Corniche met het stuur aan de linkerkant nog zeldzamer maakt dan een rechtsgestuurd exemplaar.

Rolls Royce Corniche V

Het uiterlijk

De Corniche is een erg herkenbaar model en heeft alle designelementen die klassieke Rolls-Royces ook hebben. De auto heeft een lang silhouet, met een rechte voorkant en aflopende achterkant. Aan de voorzijde treft u de statige grille met verticale spijlen, die al jaren hét kenmerk van een Rolls is. De flank van de Corniche wordt gekenmerkt door een licht aflopende lijn die over het portier loopt en bovenlangs de achterwielen vloeit. Aan de achterkant van de Rolls Royce treft u witte knipperlichten bovenin de rode achterlichtunits, terwijl de kentekenplaat aan beide kanten wordt vergezeld door de achteruitrijlichten. Rechts onder de achterbumper prijken twee bescheiden uitlaatpijpen die het geluid van de V8 dempen, om zo de relaxte sfeer in het interieur te behouden.

Rolls Royce Corniche V

De Rolls Royce-ervaring

Rolls Royce heeft zich gedurende zijn roemrijke bestaan altijd gericht op de meest comfortabele rit mogelijk. Wanneer u het portier opent en in de Corniche stapt, komt u daarom terecht in een uitermate luxe omgeving. De grote, met leder beklede stoelen zitten uitstekend. Als u vanaf de bestuurdersstoel naar het einde van de motorkap kijkt, ziet u de beroemde Spirit of Ecstasy. Het met hout ingelegde dashboard straalt klasse uit, terwijl het fraaie hoogpolige tapijt beschermd wordt door lamswollen vloermatten. Op de middenconsole – eveneens met hout ingelegd – vindt u de knop die het dak automatisch achter de achterbank laat zakken, waarna de open ervaring kan beginnen.

Rolls Royce Corniche V

Open rijden

Het dak wordt opgeborgen in een speciale ruimte die afgedekt wordt door een met leder bekleed paneel. De achterbank biedt, zeker als u open rijdt, plek aan twee volwassenen. Hierdoor kan uw gezelschap in deze auto op maximaal 4 personen uitkomen. Dankzij het enorme koppel is een kleine beroering van het gaspedaal al voldoende om de Corniche in beweging te brengen. De cabriolet heeft een computergestuurd onderstel wat zich aanpast aan het wegdek en aan uw rijstijl, om op die manier altijd comfort te bieden. De vering filtert oneffenheden in de weg er moeiteloos uit, waardoor u niet eens merkt dat het asfalt waarop u rijdt misschien niet helemaal perfect is. Deze Rolls Royce biedt u dus in alle omstandigheden een verfijnde, rustgevende rit.

Rolls Royce Corniche V

Tot slot

Een unieke auto is de vijfde generatie van de Corniche zeker. Wij hebben de eer gehad om het exemplaar dat op de foto’s bij deze blog staat te verkopen. Bent u ook op zoek naar deze speciale Rolls of heeft u meer vragen over dit model? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Neem contact op

Team - Daryl Baars