Stuttgart, een stad in het zuiden van Duitsland, zal veel autoliefhebbers bekend voorkomen. Het is namelijk de plaats waar het roemrijke automerk Porsche gevestigd is. Waarom Porsche zo roemrijk is? Daarvoor zullen we de geschiedenis van de Duitse autobouwer onder de loep moeten nemen!
In deze blog:
- Historie
- De eerste serieproductieauto: de 356
- De iconische sportwagen: de 911
- Samenwerkingen met Volkswagen: de 914, 924 en 944
- 2000-heden: grote veranderingen
- Het heden
- Ter afsluiting
Historie
Het begon allemaal met de visie van Dr. Ing. Ferdinand Porsche, die betrokken was bij onder andere Volkswagen, NSU en Daimler-Benz. Halverwege de jaren 30 besloot Porsche om zijn eerste, eigen auto te gaan bouwen, die hij de Porsche 64 noemt. In 1938 is het eerste van de uiteindelijk drie gebouwde exemplaren klaar. Na de oorlog is er echter nog maar één 64 bewaard gebleven, die tegenwoordig al lange tijd in het bezit is van dezelfde eigenaar. In 2019 zou de auto geveild worden, maar door een onverstaanbare veilingmeester ontstond er onduidelijkheid over het geboden bedrag. Het gevolg was dat de Porsche niet werd verkocht.
De eerste serieproductieauto: de 356
In 1948 kwam Porsche met zijn tweede auto, die de naam 356 meekreeg. De auto werd ontworpen door Ferry Porsche, de zoon van Ferdinand. De mechanische onderdelen, waaronder de motor, schokdempers en het chassis kwamen van Volkswagen. Het eerste exemplaar van de 356 werd op 8 juni 1948 gecertificeerd in het Oostenrijkse Gmünd. De wagens die in dit plaatsje werden gebouwd, zijn van aluminium. Exemplaren van na 1950 werden in Stuttgart gebouwd en zijn allemaal opgetrokken uit staal. In totaal zijn er in de periode 1948-1965 maar liefst 76.313 exemplaren van de 356 gebouwd, waarna de auto opgevolgd werd door een icoon: de Porsche 911.
De iconische sportwagen: de 911
Na vele successen in de autosport behaald te hebben met de 356, introduceerde Porsche in 1963 de 901. Het ging om een luchtgekoelde auto met de motor achterin, net als zijn voorganger heeft. Ook kwam er naast de zescilinder een goedkopere viercilinder, die de naam 902 kreeg. Nadat er een prototype van de Porsche 901 op de autosalon van Parijs werd voorgesteld aan het publiek, kreeg Porsche een bericht van de juridische afdeling van Peugeot. Zij gebruikten namelijk al sinds jaar en dag een 0 in het midden van hun type-aanduiding. Om die reden besloot Porsche de naam van de nieuwe sportwagens te wijzigen naar 911 en 912. Op het moment van wijziging waren er al wel 49 exemplaren van de auto gebouwd, waardoor een echte 901 dus uitermate zeldzaam is.
Door het succes van de 911 is het nu één van de bestverkochte sportauto’s ter wereld. Na de eerste generatie zouden er nog vele generaties volgen. Terwijl de 911 uitgroeide tot een icoon, werkte Porsche tegelijkertijd ook aan andere modellen.
Samenwerkingen met Volkswagen: de 914, 924 en 944
Doordat Porsche altijd goede banden heeft gehad met Volkswagen dankzij de gezamenlijke ontwikkeling van de KdF-Wagen (de latere Volkswagen Kever), werkten de bedrijven vaker met elkaar samen. In 1969 kwam het tot een gezamenlijke auto: de VW-Porsche 914, die leverbaar was met een 4-cilinder van Volkswagen of met een 6-cilinder van Porsche. In 1976 werd de samenwerking voortgezet met de Porsche 924, terwijl in 1982 de 944 op de markt kwam.
Ondertussen probeerde men in Stuttgart de 911 te vervangen door in 1977 de 928 te introduceren, maar de kopers dachten hier anders over en bleven de 911 trouw. Ook kwam Porsche in 1996 met een goedkoper model, de Boxster. Deze auto betekende een enorm succes voor het beroemde merk en de verkoopcijfers overtroffen de stoutste verwachtingen.
2000-heden: grote veranderingen
Na de introductie van de Boxster bleef het een tijdje stil, tot Porsche in 2003 plotseling een SUV op de markt bracht. Hoewel critici de Cayenne niet goed ontvingen, hebben de geweldige verkoopcijfers van de auto ervoor gezorgd dat het merk er financieel weer goed voor kwam te staan. Wellicht is deze auto zelfs de redding van het iconische sportwagenmerk geweest…
In 2004 verbaasde Porsche vriend en vijand met de introductie van de Carrera GT. Een supersportwagen met een 5,2 liter V10, een blok dat eigenlijk ontwikkeld was voor de racerij. Deze auto staat ook nu nog bekend als zeer listig en enorm uitdagend, maar heeft inmiddels wel de status van een legende vergaard. In 2010 kreeg de Carrera GT een spirituele opvolger in de vorm van de hybride 918 Spyder, die geldt als één van de drie hypercars van zijn tijd.
Het heden
Tegenwoordig bestaat het gamma uit de 911, de 718 Boxster en 718 Cayman, de Panamera, de Cayenne en de Macan. Ook is er de elektrische Taycan. Het aanbod is breder dan ooit, maar alle auto’s hebben één ding gemeen: een rijke merkhistorie.
Ter afsluiting
Bent u op zoek naar zo’n prachtige Porsche? Dat begrijpen wij maar al te goed. Bij Vehikel kunnen wij u uitstekend helpen met de zoektocht naar uw droomauto. Wilt u meer informatie over Porsche? Neem vrijblijvend contact met ons op.