SLUITEN
Historie: Jaguar

Historie Jaguar

Een van de bekendste merken in het segment voor luxe (sport)wagens is Jaguar. Dit Britse merk heeft in de loop der jaren enkele toonaangevende modellen op de weg gezet; van de elegante en zeer geliefde E-type tot de brute XJR-9, een klassieke racer die onder andere de 24 uur van Le Mans op zijn naam schreef.

Het verhaal van Jaguar is een verhaal van Engelse elegantie, maar helaas ook geldzorgen en invloeden van buitenaf. Toch heeft Jaguar altijd een zekere reputatie gehad en dat heeft het nu nog. Lees in deze blog over de historie van Jaguar.

In deze blog:

Het ontstaan van Jaguar

De naam ‘Jaguar’ komt nog niet voor in de vroege geschiedenis. Het merk kent zijn roots in de Swallow Sidecar Company. Dit bedrijf, onder leiding van William Lyons en zijn compagnon, bouwde zijspanmotoren. Meneer Lyons had echter een passie voor auto’s en durfde in 1922 de stap te zetten.

Na 9 jaren van ontwerpen en bouwen, was er in 1931 de SS1, een auto met een sportieve look en lange neus. Iets wat de auto’s van Jaguar vandaag de dag nog steeds kenmerkt. De sportieve looks werden helaas nog niet beantwoord met gelijkwaardige prestaties. Om bijvoorbeeld met Bentley te kunnen concurreren, moest William Lyons er een tandje bovenop doen. In 1935 kwam er een nieuwe SS1 met 105pk. Deze auto had wél de prestaties en kostte slechts 395 pond; een kwart van wat Bentleys kostten. Nu droeg de auto ook de naam ‘Jaguar’, vanwege de slanke en elegante vormen die doen denken aan een katachtige.

Jaguar in zwaar weer

Tijdens de oorlog lag ook Coventry, de standplaats van Jaguar, onder vuur. Toch had William Lyons het geluk dat zijspanmotoren veel gebruikt werden door militairen. Door tijdelijk terug te vallen op zijn vorige beroep, loodste William zijn automerk door de oorlog. Dit deed hij officieel onder de naam Jaguar Cars Limited, omdat de initialen ‘SS’ van Swallow Sidecar Company tijdens de oorlog de nodige controversie opleverden. Jaguar ging tegen het einde van de oorlog bezig met de ontwikkeling van een motorblok dat veel indruk moest gaan maken door zijn kracht. In 1948 kwam dat motorblok met 118pk tot zijn recht in de Jaguar Mark V. De prestaties waren indrukwekkend, maar William Lyons was niet tevreden over de klassieke look van de Mark V.

Niet veel later reed de eerste XK120 rond, die met zijn lage, sexy uiterlijk de basis legde voor latere Jaguar modellen. De naam XK120 komt trouwens niet uit de lucht vallen. 120 staat voor de topsnelheid van de auto in Engelse mijlen, waarmee het de snelste productieauto van het moment was. Jaguar had al eerder in races meegedaan, maar met de circuitversie van de XK120, de C-Type, ging Jaguar pas echt presteren. Bij het debuut in 1951 won het merk de 24 uur van Le Mans, net zoals in 1953 en 1955 (die laatste keer werd helaas overschaduwd door een verschrikkelijk ongeval).

Inmiddels werd er ook flink geïnvesteerd in een compacter model om voor een groter publiek beschikbaar te stellen. Uit dat proces werd in 1961 de E-Type geboren; een van de grootste Jaguar iconen tot op heden. Deze auto is nog altijd zeer gewild en heeft bewezen een goede keuze te zijn geweest voor menig investeerder.

De eerste samenwerkingen van Jaguar

Ondanks het overwinteren in de oorlog zat Jaguar er niet onbezorgd warmpjes bij. William Lyons wilde exclusieve auto’s blijven maken, zoals de Jaguar Daimler lijn, maar daar zat niet het grote geld. Het Britse BMC had op dat moment het bedrijf overgekocht dat chassis maakte voor Jaguar. Lyons maakte toen de beslissing om een fusie met BMC te accepteren. Van 1968 tot 1975 hield dit stand, tot BMC het financieel gezien niet meer kon opbrengen. Na een aantal jaren kwam Ford zich met Jaguar bemoeien en kocht het de aandelen van Jaguar op. Jaguar werd toen deel van de Premier Automotive Group, waar ook Aston Martin, Volvo en Land Rover onder vielen. De overname zorgde wel voor kritiek, omdat liefhebbers vonden dat de charme van Jaguar werd weggenomen door het grote Ford. Ook de verkopen liepen niet heel goed, omdat het luxe segment simpelweg niet heel winstgevend was. In 2008 werd Jaguar verkocht omdat Ford geen toekomst zag in het merk. De overname van Ford is echter niet voor niets geweest. In die tijd zijn er een aantal prachtige auto’s gebouwd, waaronder de XJ220. Dit was in 1992 de snelste productieauto en gaf het gevoel van een pure racer die legaal was gemaakt voor de openbare weg.

Jaguar in het heden

In 2008 werd Jaguar verkocht aan Tata Motors uit India, wat Jaguar Land Rover Limited oprichtte. Dit bedrijf is nog steeds de eigenaar van Jaguar en heeft goede stappen gemaakt met het Britse automerk. Onder Tata Motors zijn er populaire modellen geproduceerd, zoals de XJ limousine, de toegankelijke XE en XF lijn en niet te vergeten de sportieve Jaguars XK en F-Type. Met laatstgenoemde wordt Jaguar vaak in het lijstje gezet met beste sportauto’s van het moment. Ook met oog op de toekomst doet Jaguar het goed. Als antwoord op de huidige SUV hype zijn er de F-, E- en I-Pace. Die laatste is de eerste elektrische auto van Jaguar, waarmee het een relevante rol blijft spelen in de hedendaagse automotive industrie.

De ontwerpers van Jaguar werken nu met VR technologie om de optimale beleving te creëren voor hun designs. De huidige line-up van Jaguar auto’s laat zien dat het merk zijn slogan ‘Grace, Space, Pace’ nog altijd in stand houdt, maar ook niet is vergeten om vooruit te kijken. Hoewel de toekomst van Jaguar niet altijd zeker is geweest, lijkt het merk op dit moment weer tot de verbeelding te spreken. Wij zijn benieuwd naar het volgende icoon dat uit de fabriek in Bromwich komt rijden.

Uiteraard vindt u het merk Jaguar terug in onze collectie. Klik op de knop hieronder om deze auto’s te bekijken.

Bekijk onze Jaguars

Tot slot

Wilt u meer informatie? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Neem contact op

Team - Jeroen Gilles