Het Duitse bedrijf Alpina heeft al sinds 1965 BMW’s op de werkbank staan. De werkwijze van Alpina is simpelweg als volgt; een degelijke BMW flink krachtiger en sportiever maken tot een powerhouse op vier wielen. De populariteit van het bedrijf is dan ook ontstaan door het ontgoochelen van hun klanten. Voor het stoplicht lijkt er op het oog een normale BMW te staan. Tot ze het gas intrappen. Dan blijkt het tegendeel waar te zijn.
In deze blog:
BMW Alpina: historie
In 1962 ontwikkelde voormalig typemachine bouwer Burkard Bovensiepen een nieuw carburateursysteem voor de BMW 1500. Dat nieuwe systeem maakte de performance van de BMW beter, wat een gat in de markt bleek. De originele BMW 1500 was namelijk pas een jaar op de markt, of de nieuwe BMW 1800 was in alle opzichten al een snellere auto. Bovensiepen wist de BMW 1500 met zijn carburateur toch even snel te maken als de 1800, tot grote vreugde van veel eigenaren. Zo is Alpina ontstaan en sindsdien focust het familiebedrijf zich nog steeds op het opvoeren van BMW auto’s.
8 jaar na oprichting
8 jaar na de oprichting, in 1973, maakte het bedrijf echt naam voor zichzelf. Het toenmalige topmodel van BMW, de 2002 Turbo, was het beste wat het merk destijds kon maken. U raadt het al, Alpina zorgde ervoor dat dat topmodel sneller en bovendien zuiniger werd. Dat werd de BMW 2002 Ti Alpina. In datzelfde jaar won BMW Alpina ook nog eens het Europese Toerwagenkampioenschap, waardoor het nog meer de aandacht trok. Bovensiepen heeft altijd van de racerij gehouden.
Niet lang na de oprichting van Alpina werd de eerste race met de BMW 2002 Ti Alpina gereden. In 1970 zetten de Duitsers de 24 uur van Spa-Francorchamps op hun naam en niet de minste coureurs, waaronder James Hunt en Nicky Lauda, hebben voor BMW Alpina geracet. Vanwege de capaciteit en de focus op de productie van straatauto’s is Alpina enkele periodes afwezig geweest in de autosport, maar de passie is altijd gebleven.
Diverse kampioenschappen
Ook meer recentelijk heeft Alpina deelgenomen aan races. In 2009 en 2012 deed de BMW Alpina B6 GT3 mee aan verschillende grote evenementen, zoals de 24h Nürburgring. In 2009 wist die auto 4 overwinningen binnen te slepen en in 2012 werd Alpina 4e in het kampioenschap. Wij denken stiekem dat het een kwestie van tijd is voor het bij de familie Bovensiepen weer begint te kriebelen om een auto op het circuit te zetten.
Door de jaren heen heeft Alpina verschillende innovaties op zijn naam gezet. Zo werden ze in 1979 het eerste autobedrijf dat actief was in de wijnhandel. Maar goed, Alpina heeft ook veel serieuze innovaties op de markt gebracht. Zo was het de eerste die een automaat op de markt zette die handmatig kon worden bediend (denk aan de tegenwoordige flippers aan het stuur). Daarnaast is Alpina altijd creatief geweest met katalysators, waarmee ze ook qua duurzaamheid vooropliepen.
BMW Alpina in het heden
Een auto die ruim genoeg is om met het gezin op wintersport te gaan, maar die er niet langer dan 6 uur over doet om in Oostenrijk te zijn. Klinkt dat goed? Dat is precies een BMW Alpina. Tegenwoordig werken de ruim 270 ‘Alpina mitarbeiter’ nog met de 3-, 5- en 7-serie, de X-3 en de X-7. Van deze auto’s zijn er Alpina versies beschikbaar met nog steeds dezelfde kwaliteit en degelijkheid als de originele modellen, maar dan een flink stuk krachtiger. Daarvan rijden er jaarlijks zo’n 1500 exemplaren weg uit de fabriek.
Neem bijvoorbeeld de populaire BMW Alpina B5. De ‘B’ staat voor Benzine en de ‘5’ geeft aan dat het om de bewerkte 5-serie gaat. Een krachtige versie van de ‘normale’ 5-serie levert rond de 300pk. Dat is allerminst weinig, maar de BMW Alpina B5 levert meer dan 600pk. En dat zie je terug in een sprint tot de 100km/u in maar liefst 3,6 seconden.
Tot slot
Wilt u meer informatie? Neem vrijblijvend contact met ons op.