SLUITEN
Alfa Romeo 8C Spider

Historie: Alfa Romeo 8C Spider

Italië. Het land van de pizza, pasta, koffie en… Alfa Romeo! Het merk produceert al sinds 1925 auto’s die vaak kunnen rekenen op de waardering van autoliefhebbers. Sinds de overname door Fiat in 1986 bouwt het merk voornamelijk auto’s voor dagelijks gebruik. Echter, in 2007 komen de Italianen plotseling met een unieke sportwagen: de Alfa Romeo 8C Spider.

In deze blog:

Alfa Romeo 8C Spider

Concurrentie binnen het concern?

Het scheelde niet veel of de 8C was nooit op de markt gekomen. In eerste instantie was men bij Alfa Romeo bang dat de 8C vanwege zijn specificaties in het vaarwater van de Maserati GranTurismo zou komen. Dit was een probleem omdat Maserati een concerngenoot is van Alfa Romeo, en onderlinge concurrentie niet gewenst was. Maar met de komst van Antonio Baravalle als nieuwe CEO van Alfa besloot het merk er toch voor te gaan, en de bijzondere sportwagen gewoon op de markt te brengen.

Twee zitplaatsen, acht cilinders

Het recept was in grote lijnen gelijk aan dat van de conceptcar uit 2003. Twee zitplaatsen, een meesterlijk klinkende V8 met een blokhoek van 90 graden onder de motorkap en een carrosserie met een prachtig lijnenspel. Eigenlijk is de 8C dé ultieme GT. De achtcilinder produceert maar liefst 450PK en 470 Nm. Het frame van de Alfa is opgetrokken uit staal, maar doordat er veel gebruik is gemaakt van carbon in de carrosserie hebben de Italianen het gewicht weten te beperken tot 1560 kilogram. Daardoor gaat de 8C in 4,2 seconden van 0 naar 100 km/h en is een topsnelheid van 295 km/h mogelijk. Dat is tegenwoordig nog steeds rap te noemen, maar tijdens de introductie in 2007 was dit voor een GT eigenlijk heel erg snel.

De glorie van de conceptcar

In tegenstelling tot veel nieuwe auto’s die gebaseerd zijn op een conceptcar werd de Alfa Romeo 8C Spider bijna ongewijzigd in productie genomen. Dat is redelijk uniek, omdat de meeste automerken vaak de scherpe randjes van hun futuristische concepten af halen. Maar dat zijn vaak net de designelementen die een auto gaaf maken. Bij de 8C zijn deze dus behouden, wat op veel bewondering van liefhebbers kon rekenen. Het resultaat is een prachtige auto, die absoluut behoort tot de fraaiste auto’s uit de jaren 00. Zeker in de kenmerkende rode kleur van Alfa Romeo is de 8C een erg mooie verschijning. Overal waar de sportwagen komt, zullen mensen omkijken. Al was het maar vanwege het geluid van de V8!

Alfa Romeo 8C: van coupé naar Spider

De coupéversie van de 8C werd zo goed ontvangen dat men in Italië besloot om ook een open versie van de tweezitter te gaan bouwen. Er was namelijk zo veel vraag naar de tot 500 stuks gelimiteerde 8C coupé dat de markt nog wat ruimte liet voor een extra versie. Vandaar dat Alfa in 2010 besloot om nog eens 500 exemplaren van de sportwagen te bouwen, ditmaal met een softtop. Wel beschikt de Spider over dezelfde 4,7 liter V8 waardoor open rijden met deze auto een unieke beleving is. Het overweldigende geluid van de achtcilinder is nog beter hoorbaar zonder dak, terwijl de rijeigenschappen dankzij het stalen frame van de auto vrijwel gelijk zijn gebleven. Daarmee is dit dé ultieme cruiser voor mooi weer.

Een Alfa Romeo 8C in uw garage?

Wij vinden de Alfa Romeo 8C één van de mooiste auto’s van de afgelopen decennia. Zeker met de magistraal klinkende achtcilinder en de gelimiteerde productie is dit een auto die absoluut een gewilde klassieker gaat worden. De prijzen zijn al jaren stevig, en een daling ligt niet in het verschiet. Wie dus op zoek is naar een Alfa Romeo 8C Spider doet er goed aan om snel een exemplaar aan te schaffen. Is deze Alfa dé auto die u altijd al in uw garage wilde hebben? Neem dan gerust contact met ons op. Wij kunnen u helpen om de perfecte uitvoering te vinden en eventueel te importeren.

Tot slot

Wilt u meer informatie? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Neem contact op

Team - Daryl Baars