SLUITEN
De Verassende Wereld van Youngtimers

De Fiscale Voordelen van een Youngtimer

Waarschijnlijk heeft u de term ‘Youngtimer’ wel eens voorbij horen komen. Het gaat hierbij om auto’s met een leeftijd tussen de 15 en 25 jaar. Het is het stadium voordat een auto als Oldtimer wordt gezien. Naast het feit dat verschillende Youngtimers een bepaalde klasse uitstralen – wat dacht u van de Jaguar S Type – brengen deze auto’s ook fiscale voordelen met zich mee; zeker als u er zakelijk mee rijdt. In deze blog behandelen we alles wat u moet weten over Youngtimers en de bijkomende regelingen.

In deze blog:

De Youngtimer Regeling

Een Youngtimer is een auto die minstens 15 jaar geleden uit de fabriek is komen rijden en niet ouder is dan 25 jaar. Er zitten verder geen addertjes onder het gras, dus in principe is de Youngtimer regeling heel simpel. In de praktijk zijn populaire Youngtimers vaak auto’s die hun tijd ver vooruit waren met nieuwe technologieën en veel luxe, of juist een tijdloos design hebben. Neem bijvoorbeeld een Mercedes-Benz uit het jaar 2000. Met Airconditioning, Cruise Control en Automaat waren de duurdere modellen destijds zeer luxe uitgevoerd en het resultaat is dat u er vandaag de dag nog steeds comfortabel in rijdt. Voor een relatief lage occasion prijs rijdt u dus een auto die van alle gemakken voorzien is en – laten we eerlijk wezen – net even meer uitstraling heeft dan een nieuwe auto uit dezelfde prijsklasse. Daarnaast zitten er nog een aantal fiscale voordelen aan het rijden van een Youngtimer, met om te beginnen de regel rondom de bijtelling.

Bijtelling van een youngtimer

Als u uw zakelijke auto ook privé wilt gebruiken, krijgt u te maken met bijtelling. En dat is precies waar een Youngtimer zijn grote fiscale voordeel kent. Als u een auto van jonger dan 15 jaar aanschaft, betaalt u jaarlijks 22% van de nieuwprijs aan bijtelling. Voor een nieuwe BMW 730d van €115,000 moet u jaarlijks al €115,000 x 22% = €25,300 bijtellen. Stel nou dat u een goed onderhouden BMW 730d uit 2003 tegenkomt die aan al uw eisen voldoet. Deze kunt u kopen voor bijvoorbeeld €7,000. Het percentage is iets hoger, namelijk 35%, maar dat percentage betaalt u over de dagwaarde in plaats van de nieuwprijs. Dat komt uit op een jaarlijkse bijtelling van €7,000 x 35% =  €2,450. Al met al scheelt dat dus meer dan €20,000 euro per jaar. Natuurlijk is die nieuwe 7-serie luxer uitgerust en hij rijdt ongetwijfeld iets soepeler, maar fiscaal gezien is de Youngtimer de slimste optie.

Al warm gelopen voor een Youngtimer? Klik op de knop hieronder.

Bekijk onze yougtimers

Youngtimer regeling voor de particulier

Wellicht heeft u een Youngtimer op het oog, maar bent u niet van plan deze auto zakelijk te rijden. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn met een Alfa Romeo GTV Spider. Een prachtige auto die pure passie uitstraalt, maar wellicht niet geschikt is voor dagelijks gebruik vanwege het open dak. Een echte privé auto. Alhoewel zakelijk rijden misschien geen optie is, kunt u de aankoop fiscaal gezien nog steeds prima verantwoorden. Zodra u namelijk een nieuwere cabrio met een soortgelijke uitstraling koopt, is die vanaf het moment van aanschaf al een stuk minder waard vanwege afschrijving. De prijzen van Youngtimers zijn vaak al zo laag, dat afschrijving jaarlijks niet meer zoveel voorstelt. Als u dus niet van plan bent om dagelijks te rijden in uw Italiaanse ‘automobile’ is het voordeliger om een Youngtimer in de garage te hebben staan.

Youngtimer wegenbelasting

Qua wegenbelasting gelden voor Youngtimers dezelfde regels als voor nieuwere auto’s. De wegenbelasting hangt dus af van het gewicht van de auto, het verbruik en type brandstof. Daarnaast ligt het eraan in welke provincie u staat ingeschreven. Alhoewel het verschil nooit heel schokkend zal zijn, is een gemiddelde Youngtimer wel vaak minder zuinig dan recentere modellen. Wat dat betreft betaalt u iets meer voor uw Audi A8 uit 2000, maar het zal zeker niet opwegen tegen de eerder genoemde voordelen.

Youngtimer verzekering

Nog een mooi voordeel van een Youngtimer die u niet dagelijks rijdt: vaak betaalt u een lagere verzekeringspremie. Dat komt bijvoorbeeld door de lagere dagwaarde. Let wel goed op dat verzekeringmaatschappijen zelf hun voorwaarden mogen bepalen. Dat houdt in dat zij eisen kunnen stellen zoals het maximale aantal kilometers per jaar of dat u een andere auto voor dagelijks gebruik moet bezitten. Als u de Youngtimer zakelijk rijdt, gelden er geen andere regels dan bij andere auto’s. In dat geval moet de Youngtimer normaal verzekerd worden en betaalt u een premie die vergelijkbaar is met die van andere auto’s. Wij weten dat dat voor verwarrende situaties kan zorgen en daarom helpen wij u graag met de zoektocht Wij vinden zeker weten een passende verzekering voor u.

Een youngtimer leasen

Uiteraard is private lease ook een optie bij Youngtimers. U geniet dan evenveel van uw auto, zonder direct een investering te hoeven doen. Ook voor het leasen van een Youngtimer kunt u bij ons terecht. Wij bieden een Financial Lease en een Operational Lease. Bij beiden betaalt u een vast maandelijks bedrag en bij Operational Lease nemen wij ook alle zorgen voor u weg, zodat u alleen brandstof betaalt. Of u nu liever een Youngtimer least of koopt, een fiscaal voordeel heeft u altijd!

Bekijk onze yougtimers

Tot slot

Wilt u meer informatie? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Neem contact op

Vehikel