SLUITEN
BTW aftrekken over een marge-auto

BTW aftrekken over een marge-auto

Misschien heeft u de termen ‘BTW-auto’ en ‘Marge-auto’ wel eens voorbij horen komen. Deze termen worden vooral door handelaren gebruikt om aan te geven of er over een auto al eens BTW betaald is of niet. Toch kunt ook u als klant een voordeel halen door goed te snappen wat de margeregeling inhoudt en welke mogelijkheden die biedt. In deze blog leggen wij kort uit wat er met de margeregeling precies bedoeld wordt en hoe u er als (zakelijke) koper gebruik van kunt maken.

In deze blog:

Wat houdt de Margeregeling in?

Zoals bij ieder nieuw product, betaalt u bij de aankoop van een nieuwe auto BTW. Tot zover is het makkelijk. Maar stel nou dat u een auto inruilt bij een handelaar en die handelaar gaat uw oude auto weer verkopen. Dan treedt de margeregeling in werking. Omdat de BTW over de auto al eens volledig betaald is, is dat nu niet meer nodig. De handelaar betaalt bij de verkoop alleen nog BTW over de winstmarge die hij op de auto heeft behaald. Voor een zakelijke klant is die BTW dan niet aftrekbaar.

De margeregeling maakt het voor een particulier voordeliger om een occasion auto aan te schaffen. Het BTW percentage wordt namelijk genomen over een kleiner bedrag – alleen de winstmarge – waardoor het BTW bedrag lager uitvalt. Maar stel dat u ondernemer bent, dan zit het iets anders. In dat geval is er de mogelijkheid om van de margeregeling af te zien waardoor er toch BTW over de gehele verkoopprijs moet worden afgedragen. De verkoopprijs is dan in totaal hoger, maar de BTW is in dit geval wél aftrekbaar. Daarmee kunnen beide partijen voordeel behalen.

Al met al een ingewikkeld verhaal, dus wij zullen het iets duidelijker maken met een rekenvoorbeeld.

BTW aftrekken over een Marge-auto

Stel, uw oog is gevallen op een nette occasion BMW X5 met verkoopprijs €44.900. De BTW is hierbij niet aftrekbaar. De handelaar moet nog wel belasting afdragen. In het geval dat de inkoopprijs van de handelaar €40.000 was, zou hij over de winstmarge €850 aan BTW moeten betalen.

Hoe kunnen u en hij er allebei beter uitkomen? In het geval dat u een eigen onderneming heeft, kunt u, zoals uitgelegd, afzien van de margeregeling. Omdat hij geen BTW over de winstmarge meer hoeft af te dragen, kan de handelaar dezelfde BMW aanbieden voor bijvoorbeeld €44.400 ex. BTW. U trekt de BTW af en bespaart €500 en ook de handelaar geniet van een grotere winstmarge. Al met al een win-win situatie en dat is nooit verkeerd toch?

Bespreek de mogelijkheden

Alhoewel deze regeling overal geldt, kunnen wij uiteraard niet beloven dat iedere handelaar dezelfde werkwijze heeft en van deze mogelijkheid gebruik wil maken. Het kan nooit kwaad om even contact op te nemen en met de handelaar de mogelijkheden te bespreken.

Tot slot

Wilt u meer informatie? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Neem contact op

Team - Jeroen Gilles