SLUITEN
6 redenen om NIET te investeren in oldtimers!

6 redenen om NIET te investeren in oldtimers!

Met de lage rentestand op dit moment is het niet langer lonend om geld te sparen. Om die reden investeren mensen hun geld liever in aandelen, cryptocurrency of vastgoed. Ook klassieke auto’s zijn een populaire investering. Men heeft meestal genoeg redenen om in deze bijzondere voertuigen te investeren. Echter is de keerzijde van het investeren in een klassieke auto vaak onderbelicht. In deze blog benoemen wij daarom 6 dingen die u óók moet overwegen voordat u in klassiekers investeert.

In deze blog:

1: Het is niet te voorspellen of een auto in waarde daalt of stijgt

Dit ligt natuurlijk voor de hand, en is eigenlijk ook van toepassing op de aandelenmarkt: niemand weet wat de prijzen gaan doen. Dat maakt sommige deals achteraf juist interessant, omdat de prijzen exploderen. Maar pas goed op, want een fikse daling kan er voor zorgen dat u een klassieker in de garage heeft staan die plots de helft minder waard is geworden… Denk dus van tevoren goed na wat u gaat doen als dit gebeurt. Misschien is het wel een grote droom en geniet u zelfs met waardevermindering nog enorm van de auto.

2: Onderdelen voor bijzondere auto’s zijn lastig verkrijgbaar

Als er iets gebeurt met de oldtimer is het vaak een probleem om reparaties uit te voeren. Bij ‘normale’ auto’s speelt dit probleem niet, daarvoor zijn volop onderdelen beschikbaar. Maar de meeste gewone wagens zijn geen goede investering. Alleen bijzondere en vaak zeldzame klassiekers zijn potentieel een goede investering, maar doordat ze zo zeldzaam zijn is er ook een schaarste aan onderdelen. Het is dus van belang een goede specialist te vinden die u van onderdelen kan voorzien.

3: Er is onderhoud noodzakelijk

Zeker als u besluit ook van uw investering te gaan genieten en zo nu en dan een ritje te maken is het nodig om de wagen goed te onderhouden. Om te zorgen dat alles netjes blijft werken is het belangrijk om onderhoud te plegen. Slijtagedelen moeten vervangen worden, vloeistoffen moeten zo nu en dan ververst worden en ook de carrosserie moet af en toe bijgewerkt worden om de lak mooi te houden. Ook moet de oldtimer om de zoveel tijd een reguliere onderhoudsbeurt krijgen. Sommige auto’s (tot 50 jaar oud) moeten ook APK gekeurd worden, en om deze keuring te doorstaan dienen ze in goede technische staat te zijn. Het onderhoud kan daarom flink in de papieren lopen en is dus iets waar u van tevoren over na moet denken. Het is handig om vóór de eventuele aanschaf van een auto al een specialist te benaderen, zodat u informatie kunt vergaren over het onderhoud en de prijzen.

4: Veel kilometers maken kan de waardestijging drukken

Als je een oldtimer koopt wil je dikwijls ook weleens een stukje rijden. Dit is niet alleen leuk, maar ook goed voor de techniek. De onderdelen blijven in beweging waardoor de motor, de assen en alle kleine onderdelen goed blijven werken. Er is in dit geval één belangrijke maar. Om de auto in topstaat te houden is het lastig om er veel kilometers mee te gaan maken. Veel rijden betekent ook veel onderhoud. Daarnaast zullen de carrosserie en het interieur wellicht wat gebruikerssporen gaan vertonen. Daarbij komt dat de kilometerstand oploopt. Zeldzame auto’s met weinig kilometers zijn vaak een stuk meer waard dan dezelfde wagens met een aanzienlijk hogere tellerstand. De gebruikerssporen, oplopende kilometerstand en natuurlijk de kosten van het onderhoud zorgen ervoor dat uw investering misschien niet zo veel rendement oplevert als u had gedacht. Om die reden is het dus goed om na te denken of u ook met de klassieker wil gaan rijden. Als u de auto puur als investering koopt is het misschien beter om ‘m in een beveiligde, verwarmde garage te laten staan en af en toe te starten.

5: Instappen in de klassiekerwereld is relatief prijzig

Het is absoluut niet voor iedereen weggelegd om een auto aan te schaffen als investering. Ze zijn gewild, en dat is terug te zien in de prijs. Bij andere investeringen is het vaak mogelijk om al met een paar honderd euro in te stappen, soms zelfs met nog minder dan dat. Maar een beetje klassieker die ook écht potentie heeft om meer waard te worden is meestal al erg duur. Het loopt hierbij van enkele duizenden euro’s tot ver in de miljoenen. ‘Even’ investeren in auto’s is er dus absoluut niet bij, het vergt altijd een serieuze investering. Bedenk dus goed of dit avontuur wat voor u is. Het kan heel gaaf zijn om een auto in de garage te zetten die ook nog eens meer waard wordt, maar het blijft een flink bedrag. Daarnaast is het zo dat veel auto’s wel meer waard worden, maar soms met slechts enkele honderden euro’s per jaar. Zeker als u zich bedenkt dat sommige modellen maar heel langzaam stijgen is het verstandig om te overwegen of u hiervoor enkele duizenden euro’s op het spel wil zetten.

6: De auto loopt risico

Een oldtimer is natuurlijk een fysiek object. Dit brengt ook wat risico’s met zich mee. De wagen kan gestolen worden, het kan gebeuren dat u in een kop-staart botsing beland, maar ook in de stalling kan er schade ontstaan. En als er echt serieuze schade ontstaat gaat uw investering mogelijk in rook op. Dit is dus een extra factor om rekening mee te houden. Wel is het mogelijk de auto te laten taxeren en een goede verzekering af te sluiten. Zo beschermt u uw investering. Zorg dus dat u van tevoren een goed plan heeft om deze risico’s te verkleinen.

Tot slot

Zoals u ziet is investeren in klassiekers dus niet zomaar iets. Investeer daarom alleen geld dat u echt kunt missen. Kies daarnaast een auto waar u ook plezier aan beleeft, zodat het naast een belegging ook een hobby is. Er zijn toch zeker dingen om te overwegen voordat u uw geld in een oldtimer stopt, maar aan de andere kant: het kan ook écht leuk zijn. Wilt u meer informatie over oldtimers? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Neem contact op

Team - Daryl Baars